Foto:

Vijftig jaar Zwembad De Vrije Slag

Door Wout Schotsman

Een beetje een rare uitdrukking: 'springlevend zwembad'. Toch valt er veel voor te zeggen. Niet alleen omdat het tijdens het hoogseizoen - zeker met een zomer als die van 2018 - nooit een dooie boel is, integendeel!, maar vooral ook omdat de organisatie, al is die nu 50 jaar oud, steeds vernieuwend bezig is. Dat is voor de bezoeker niet allemaal direct zichtbaar, maar het zijn wel essentiële vernieuwingen.

BENNEKOM - Er is elk jaar, voorafgaand aan de opening van het seizoen, weer wat nieuws te melden. Soms is dat een nieuw speeltoestel - dat is wel heel zichtbaar voor de bezoekers! - en heel vaak zijn het technische vernieuwingen. Zo is recent een nieuwe 'afdekking' geplaatst over het diepe bad. Daarmee wordt de warmte beter vastgehouden en dat spaart energie. Over energie gesproken: vorig jaar zijn zonnecollectoren geplaatst. Die moeten genoeg energie opleveren om het water van het diepe bad op een aangename temperatuur te houden. En over water gesproken: het zwemwater komt uit een eigen bron.

Nieuw: Petit Restaurant

Dit jaar zijn er enkele heel zichtbare vernieuwingen: een Petit Restaurant en een drietal beachvolleybalvelden. Het Petit Restaurant, met drankjes en versnaperingen, nodigt uit om er een gezellig dagje van te maken. De beachvolleybalvelden zijn voor de sportievelingen die de sport op het veld afwisselen met de sport in het bad.

Nieuw: compleet bestuur

Een heel bijzondere vernieuwing is dat er nu acht bestuursleden zijn. Het is een groot voordeel voor een bestuur om continuïteit te hebben in de bestuurssamenstelling, maar die moet doorstroming niet in de weg staan. Elk bestuur heeft regelmatig nieuwe bestuursleden nodig, gewoon om weer eens een frisse kijk op de eigen organisatie te krijgen, maar vooral ook om nieuwe continuïteit binnen te halen.

Handig is ook als een bestuur leden heeft die wat afstandelijk de zaak bekijken en die aangevuld worden met 'gebruikers' van het eigen aanbod. In dit geval fanatieke zwemmers dus, die regelmatig, soms dagelijks, ervaren hoe het gaat. Die ideale situatie heeft het huidige bestuur: een combinatie van 'oude rotten' en 'jonge honden', toevallig ook enthousiaste waterrotten...

2019: jubileumjaar

"Het is nu nog even zoeken naar een effectieve taakverdeling" zegt voorzitter Rob Spiegelenberg. "Er is veel te doen!" Het bestuur heeft de toegangsprijzen voor seizoen 2019 vastgesteld. Een lastige beslissing als een subsidieverlaging wordt doorgevoerd. De nieuwe bestuursleden worden meteen geconfronteerd met een reuzenklus: de voorbereiding en viering van het 50 - jarig bestaan. Er wordt nagedacht over en gewerkt aan een mooi programma van feestelijke activiteiten. Op 23 augustus 1969 werd De Vrije Slag geopend door Erica Terpstra. Het bestuur wacht niet tot 23 augustus. 2019 is gewoon het hele jaar Jubileumjaar!

Meer berichten