Denksportcentrum De Commanderij was goed gevuld bij de eerste training van BSV Bennekom. (foto: Rinus van der Molen)
Denksportcentrum De Commanderij was goed gevuld bij de eerste training van BSV Bennekom. (foto: Rinus van der Molen) (Foto: )

Geanimeerde 'les' voor schakers BSV Bennekom

De schakers van BSV Bennekom kregen afgelopen maandag weer een geanimeerde les voorgeschoteld van internationaal meester Herman Grooten. Het was de eerste trainingssessie in dit seizoen. Op maandag 6 mei volgt de tweede.

BENNEKOM - De avond begon in het goed gevulde denksportcentrum Commanderij meteen met een pittige reeks opgaven. Zonder stukken op het bord, moesten er minimaal zes partijen, waarbij het Evans Gambiet op het bord kwam, 'blind' afgemaakt worden. Het lukte een enkeling om in de beschikbare tijd,12 minuten, tot zes of zeven goede oplossingen te komen.

Na het uit 'het hoofd schaken', kwamen de stukken weer op het bord. Het thema was deze keer ontwikkelingsvoorsprong en activiteit. Een partij uit 19e eeuw van de destijds als beste schaker ter wereld beschouwde Paul Morphy werd besproken. De tegenstander was niet bestand tegen de druk en Herman Grooten demonstreerde hoe Morphy al die activiteiten met een paar prachtige zetten omzette in de winst.

De avond werd vervolgd met een quizpartij van de internationaal meester zelf, waarbij de Bennekommers de goede zetten vaak wisten te vinden. Als afsluiter kregen 'de leerlingen' vier uitspeelstellingen voorgeschoteld, waarbij wit de overhand aan activiteit had. Er werden fouten gemaakt. Niet erg, want daar leer je het meest van en leerzaam was het weer deze avond.

Meer berichten