Foto:

Dokter Oldenbeuving is gestopt

Door Wout Schotsman

In de binnenmanege draaien twee huifbedwagens hun rondjes. Op de huifbedden kinderen met een meervoudige beperking. De gepensioneerde huisarts staat er naar te kijken. Wat zou er omgaan in zijn hoofd? 'Spijtig. Genezen zullen ze nooit. Maar hoe geweldig is het dat ze op deze manier zo'n uitbundig plezier kunnen hebben! ?'

BENNEKOMDokter Arjan Oldenbeuving wist het herfst vorig jaar al. Hij zou eind december afscheid nemen van zijn patiënten, na 35 jaar huisarts geweest te zijn in Bennekom. In zijn afscheidsbrief aan de patiënten zou hij vragen om, als ze toch een gebaar wilden maken, een bijdrage te storten voor de Manege zonder Drempels. Het liep allemaal anders. Begin november kreeg hij een hartinfarct. Een maand later schreef hij zijn patiënten dat er daarom geen officiële receptie zou komen. Daarmee was het niet klaar. Na zijn hartinfarct en de afscheidsbrief kreeg hij ruim 400 reacties: kaartjes, bloemen, brieven en een enkele bijdrage voor de Manege zonder Drempels. Die wens was hier en daar gehoord. Nu wil hij twee dingen doen: zijn eigen afscheidsgeschenk brengen aan de Manege zonder Drempels en de patiënten bedanken voor die enorme hoeveelheid reacties! Met dit interview is dat laatste gedaan dus!

Na 35 jaar huisarts
in Bennekom

Dokter Oldenbeuving had een langdurige relatie met zijn Bennekomse patiënten. In 1983 solliciteerde hij bij dokter Stadig, die toen woonde in het witte huis tegenover de huidige PLUS Supermarkt. Of eigenlijk: ze solliciteerden samen, hij en zijn vrouw Marianne. Ze werden er samen gekeurd, als doktersechtpaar. Want zo hoorde het toen. Vijfendertig jaar later zegt hij tevreden: "Het eerste jaar hebben we echt veel samen gedaan. Alleen had ik het nooit gekund!"

In die 35 jaar veranderde de wereld. Zijn ambitie was vooral 'gezinsarts' te zijn, iedereen te kennen, de ouders en de kinderen en liefst ook nog de grootouders. Dat is nu anders. Huisarts lijkt wel een vrouwenberoep geworden te zijn. Er zijn nu huisartsenposten en groepspraktijken. Er zijn steeds meer protocollen en er is een stevige administratieve lastendruk. Hij was gewend patiënten op te zoeken in het ziekenhuis en deed bevallingen zelf. Daarna kraamvisites en visite rijden bij ouderen. O ja, Elvira Schouten, waarmee hij al zo lang samenwerkte, gaat verder met zijn praktijk en zij richt zich vooral op ouderen. Hij heeft er het volste vertrouwen in dat dat uitstekend zal werken.

Arjan Oldenbeuving heeft heel veel prachtige herinneringen. Vooral ook aan de 5 jaar in het Zorgpunt. Dat is een positieve verandering. Niet veranderd is dat in de zorg de huisarts heel belangrijk is, al is het maar omdat hij/zij zo'n 90% van de gevallen zelf kan afhandelen. Of hij een zwart gat valt? Zeker niet. Hij blijft Scen-arts. Dat is begeleiden van euthanasie en advies geven over de richtlijnen. Hij blijft in Bennekom, gaat met de caravan op stap, meer aandacht besteden aan zijn vijf kleinkinderen en wellicht vrijwilligerswerk oppakken. Stilzitten? Nou... nee dus!

Meer berichten