Foto:

Schakers BSV Bennekom verzuimen koppositie te pakken

Het team van schaakclub BSV Bennekom, dat in de landelijke competitie uitkomt, heeft verzuimd de koppositie in 3G te pakken. Terwijl concurrent HMC Den Bosch 2 een onverwachte nederlaag leed tegen Koningswaal Tornado Combinatie, profiteerde de volgelingen van teamcaptain Rini Kreeft niet. Het team kreeg met 5-3 onnodig klop van Stukkenjagers 3 in Tilburg.

BENNEKOM – Stukkenjagers 3 staat door hun winst op kop met 9 matchpunten en 29,5 bordpunten. HMC Den Bosch 2 heeft evenveel matchpunten, maar 2,5 bordpunten minder. BSV Bennekom staat derde met 8-29 en Paul Keres 3 (Utrecht) is de derde kanshebber met een score tot nu toe van 8-25. Er is dus ook voor BSV Bennekom nog niets verloren. Alle ingrediënten bij elkaar, brengt de jongste ontwikkeling in ieder geval veel extra spanning en dat met nog drie ronden te gaan. Daarin ontmoeten sommige kanshebbers elkaar. Zo moet BSV Bennekom in de achtste ronde naar Den Bosch en staat in de zevende ronde Stukkenjagers 3 contra HMC Den Bosch 2 op het programma.

De ellende voor Bennekom begon met de lichte tegenvaller dat Martijn Bakker al na een uur spelen op remise uit kwam. Na 2,5 uur verloor op bord 8 Noël Bovens. Hij kwam wel goed uit de opening. Een ver opgerukte b-pion, een half open g-lijn, een paard op h5 en een loper op h4. Uiteindelijk werd een batterij van wit met de loper en dame op de diagonaal h1/a8 Bovens fataal.

Na een kleine drie uur spelen gingen Martijn Pauw en Ed de Beule er af. De laatste kreeg een opening voor zijn kiezen die niet veel wordt gespeeld: De Beule stond niet goed en verloor al veel tijd. Geen houden aan. Martijn Pauw speelde een Ruy Lopez, maar zwart speelde een variant die Pauw niet goed kende. Een beroerde ontwikkeling brak hem op.

Tussendoor won Hotze Tette Hofstra van Roland Daamen. Die kreeg geen tegenspel. Toen zijn toren en even later zijn dame op de zevende rij kwamen, was het snel afgelopen. Ook Rembrandt Bruil deed het sterk. De jeugdige speler zorgde voor het tweede punt en kwam met een mooie, degelijke partij: Positioneel sterk gespeeld.

Alle hoop was gevestigd op Martin Markering en Benno van der Veen. Markering speelde een prachtige partij. Hij had een pluspion, maar dat was een dubbelpion. Mede daar door werd het remise. Van der Veen moest veel ruimte aan Fré Hoogendoorn laten. Uiteindelijk kwam een eindspel op het bord dat remise was. Het ging mis om dat hij de verkeerde eindspeltechniek toepaste.

Meer berichten