Op het kabinetorgel staan drie muzikale engelen, die toezien op de uitvoering van de strijd tussen de goede en de kwade engelen.
Op het kabinetorgel staan drie muzikale engelen, die toezien op de uitvoering van de strijd tussen de goede en de kwade engelen. (Foto: )

Engelen vechten in de Oude Kerk

Door Wout Schotsman

Engelen zijn handel geworden. Ze hangen in kerstbomen en staan op schoorsteenmantels. Er zijn beschermengelen en engeltjes die op je schouder zitten. Lieve, vriendelijke wezentjes dus? Nou, in verhalen is dat anders. Daarin zijn er ook woedende engelen met vurige zwaarden. Daarin is er strijd tussen de witte engelen, die gewonnen hebben en dus de goede engelen zijn. De engelen die verloren hebben, zijn de zwarte engelen, dus de slechte engelen. Die zijn, samen met hun leider, de Satan, over de rand van de hemel gekieperd en bevinden zich nu op de aarde, waar ze de mensen het leven zuur maken. Dat is wel te merken ook, zullen sommige mensen zeggen.

BENNEKOM - Strijd tussen goed en kwaad is al vele eeuwen de inspiratie voor verhalen en sommige van die verhalen zijn op muziek gezet. Zo schreef Johan Sebastian Bach bijvoorbeeld zijn Cantate 19, muziek bij het verhaal over de 'oorlog in de hemel', met aan de ene kant de aartsengel Michaël met zijn engelenschaar en aan de andere kant de afvallige, de Satan, met zijn trawanten.

Hoor het gevecht!

Op zaterdag 9 februari is die cantate te beluisteren, uitgevoerd door het Alexander Consort in de Oude Kerk in Bennekom. Het concert begint vrolijk met de Orkestsuitenr. 3. Het a capellawerk daarna is wat droevig, maar daarna gaat het helemaal los met de cantate, die meteen begint met het grote gevecht tussen de goede en de slechte engelen: Es erhub sich ein Streit. Die rasenden Schlange, der höllische Drache stürmt wider den Himmel mit wütender Rache! Het geweld komt pas tot rust wanneer de Satan op de aarde stort: Aber Michael bezwingt, und die Schar, die ihn umringt, stürzt des Satans Grausamkeit.

Groot orkest
De overwinning wordt gevierd met de aria's. De bas (Robbert Muuse) geeft een samenvatting van het verhaal: als jullie het nu nog niet door hebben: de Satan is overwonnen! De sopraan - onze eigen Bennekomse Tineke Roseboom! - vertelt juichend het goede nieuws. De tenor (Falco van Loon) roept de beschermengelen, om de mensen te beschermen, want Satan maakt de mensen het leven zuur en de strijd zal duren tot de eindtijd. (Bleibt, ihr Engel, bleibt bei mir!) Het slotkoraal, met trompetten en pauken is triomfantelijk. Sommigen zullen hierin het slotkoraal van de Johannes Passion denken te herkennen.

Het orkest, bekend van vorige concerten van het Alexander Consort, is voor deze gelegenheid uitgebreid met trompetten en pauken. De uitvoering staat onder leiding van Dick Meijer en begint op zaterdag 9 februari, om 16.15 uur in de Oude Kerk. Vrije entree. Wel een collecte aan de uitgang.

Kijk voor meer informatie op de website.

www.alexanderconsort.nl

Meer berichten