Uitkijkend over New York zal elk van deze drie generaties haar eigen 'American Dream' hebben. Gewoon overdag. Geen droomduiding nodig...
Uitkijkend over New York zal elk van deze drie generaties haar eigen 'American Dream' hebben. Gewoon overdag. Geen droomduiding nodig... (Foto: )

Dromendokter Bas Klinkhamer

Door Wout Schotsman

Waar denk je aan als je het woord dromen hoort? Is het "Ik heb er altijd van gedroomd om leraar of dominee te worden?" Of wellicht: "Ik heb vannacht weer zo'n akelige droom gehad!"? In het laatste geval gaat het waarschijnlijk om een nachtmerrie die je maar liefst wilt wegjagen. In het eerste geval is het een droom die je wilde najagen, maar die nooit werkelijkheid werd. Die nachtmerrie was overigens ook geen werkelijkheid, maar had hij wel wat te betekenen?

BENNEKOM - Door de eeuwen heen zijn mensen op zoek geweest naar de betekenis van dromen. In Nederland is het dromendokter Bas Klinkhamer die ons wil helpen onze dromen te duiden. Op zijn boek Dromen & Nachtmerries staat als ondertitel: 'Wat ze betekenen en wat je ervan kunt leren'. Ooit zag men dromen als 'boodschappen van boven'. Ook werden dromen gezien als voorspellingen. Omdat de boodschappen meestal moeilijk te begrijpen waren, ontstonden er droomduiders.

Droomduiding in de Bijbel
Bijbelvaste lezers van het Bennekoms Nieuwsblad zullen onmiddellijk denken aan de dromen van Jozef. De korenschoven van zijn broers bogen voor zijn korenschoof en later bogen zelfs de zon de maan en de sterren voor Jozef. De symbolische betekenis ervan bracht zijn broers tot grote woede. Ze verkochten hem als slaaf. De voorspellende waarde ervan bleek vele jaren later toen Jozef de dromenduider van de Egyptische farao werd en hij zelfs tot onderkoning werd benoemd. Zo legde hij de dromen uit van de opperschenker en de opperbakker. Dat zijn broers die naar Egypte kwamen hem daar ontmoetten als onderkoning, was een bevestiging van zijn eerdere dromen.

Droomduiding in Bennekom
Of Bas Klinkhamer op vergelijkbare manier in Bennekom dromen komt duiden? Hij was de dromendokter in het KRO-programma, dat hij deed samen met Anita Witzier Zijn fascinatie voor dromen leidde tot het schrijven van drie boeken over dromen, waarin hij mensen leert hun eigen dromen uit te leggen. In het boek 'Dromen & Nachtmerries geeft hij de letters van 'droom' elk een verklaring: Delen van je zelf, Raadsels, Ontwikkeling, Overzicht en Meenemen.

Ongetwijfeld zal hij op 11 februari aan de bezoekers van het Café van Verdieping een samenvatting geven van wat hij in zijn boek 'Dromen & Nachtmerries' vertelt. Misschien geeft hij boeiende duidingen als bezoekers hem hun dromen vertellen...

Het eerste Café van Verdieping in 2019 vindt dus plaats op 11 februari, ook nu weer in A&A, Veenderweg 3 in Bennekom. Kaarten zijn voor 12,50 euro verkrijgbaar bij Novita en aan de zaal. De zaal is open om 19.30. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Meer berichten