Trots wordt de beker omhoog gehouden door het team van Calluna.  Van links naar rechts: Alexander Ivanov, Yarik Shirokov (topscorer), Magi Shirokov en Kelvin Ma. (foto: Rinus van der Molen)
Trots wordt de beker omhoog gehouden door het team van Calluna. Van links naar rechts: Alexander Ivanov, Yarik Shirokov (topscorer), Magi Shirokov en Kelvin Ma. (foto: Rinus van der Molen) (Foto: )

Schoolschaaktitel gemeente Ede voor Callunaschool

Door Rini Kreeft

De spelers van de Edese basisschool Calluna konden juichen. Zij zegevierden in de finale van de strijd om de schaaktitel voor basisscholen in de gemeente Ede. Het werd tegen de Alexanderschool Bennekom 1 wel 2-2, maar omdat tevoren was bepaald dat bij zo'n uitslag het laatste bord af viel, werd het 2-1. Winst dus.

BENNEKOM - Voor het eerst konden scholen uit heel de gemeente Ede deelnemen aan het Bennekomse toernooi. Eerder organiseerde SC De Cirkel een toernooi voor Edese scholen. Mede vanwege de geringe belangstelling van die scholen, kwam de vraag of BSV Bennekom die organisatie er bij wilde doen. Dat werd uiteraard positief beantwoord,
En het resultaat was te zien. In totaal kwamen 17 teams in actie. Vanuit Ede schreven de scholen Calluna (2 teams), Triangel (2 teams) en Caleidoscoop (2 team) in. De Bennekomse scholen De Wingerd (2 team), de Alexanderschool (6 teams) en de Prinsenakkerschool (3 teams) waren ook present.


Er moest door de grote deelname in twee zalen worden gespeeld. Vanzelfsprekend viel veel schaakpret te beleven bij deze bijzondere editie van het schoolkampioenschap Ede. Dat had ook met de gezellige sfeer van doen. Uiteraard was vooral de spanning te snijden tijdens de finale tussen De basisschool Calluna 1 en de Alexanderschool 1, maar ook bij andere wedstrijden. Het ging er soms fanatiek aan toe.


Voordat de eindstrijd er kwam, werd een competitie van zeven ronden gespeeld. Na een voorronde gevolgd door een viertallencompetitie, streden de nummers 1 en 2 daarvan in kruisfinales, die de twee kandidaten voor de titel schoolschaakkampioen 2019 leverde. En dat waren de eerste teams van de St. Alexanderschool en de basisschool Calluna.


Na de spannende finale ging de laatste school met de titel strijken. De winnende spelers zijn: Kelvin Ma, Alexander Ivanov, Magi Shirokov en Yarik Shirokov. De prijs voor de topscorer van het toernooi ging naar Yarik Shirokov. die al zijn zeven partijen won.

Beide finalisten hebben zich geplaatst voor het basisschoolkampioenschap OSBO dat wordt gehouden op 23 maart. Mogelijk dat ook nog een derde team kan worden afgevaardigd. Dat hangt van het deelnemersaantal in eindstrijd OSBO af.
De belangstelling van leerkrachten, ouders en begeleiders was overweldigend. Op een gegeven moment leek het wel of er meer toeschouwers waren dan spelers. Na afloop waren er uiteraard de prijzen, in de vorm van bekers en medailles.
Ook kregen alle deelnemers, sommige nog met een verhit hoofd, een aandenken aan het toernooi bestaande uit een plaquette, wat zeer op prijs werd gesteld.


Eindstand op kop:

1. Basisschool Calluna 1 (Ede), 2. St. Alexanderschool 1 (Bennekom), 3.Triangel 2 (Ede), 4. St. Alexanderschool 2, 5. St. Alexander 3, 6. Caleidoscoop 1 (Ede), 7. Triangel 1, 8. Calluna 2.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden