Harry Verhoef droeg het winnende punt aan.
Harry Verhoef droeg het winnende punt aan. (Foto: )

Eerste team BSV in SOS langs Koningswaal Tornado

In de hoofdklasse C van de regionale SOS-competitie heeft BSV Bennekom 1 met 4,5-3,5 de vierpuntenwedstrijd tegen Koningswaal Tornado Combinatie 1 gewonnen. Door de zege werd niet alleen de hatelijke nul weggewerkt, maar ook de rode lantaarn overgedaan aan de verliezende club.

BENNEKOM - De start was slecht: aan bord 7 leek Noël Bovens de boel onder controle te hebben. Hij moest echter wel uitkijken, omdat er mat dreigde via de lange diagonaal. Toen zijn dame overbelast werd, kon hij mat of dameverlies niet meer voorkomen.
De stand werd gelijkgetrokken door Chris van Oosterwijk, die aan bord 8 een degelijke pot speelde. Toen de beide torens afgeruild waren, hield Chris een pion meer over. Hij schoof het eindspel netjes uit.

Teunis Bunt had het met zwart lastig aan bord 4. Hij was uit de opening gekomen met een pion minder en had geen enkele compensatie. Toen wit de g-lijn opende door een pion te slaan, zag hij echter een schaakje over het hoofd, waarna hij meteen opgaf.
Aan bord 3 speelde Ed de Beule met wit. Beide spelers hadden een slechte loper, maar de dame van De Beule leek wat actiever. Zwart kon echter zijn pionnen op de damevleugel mobiliseren en die vormden een machtig wapen. Wit zat al krap in de tijd en kon de problemen niet meer oplossen. Tussenstand 2-2.

Hotze Tette Hofstra had aan bord 1 een sterke tegenstander, maar speelde de stelling actief. Zijn tegenstander manoeuvreerde nauwkeurig en Hofstra kwam niet verder. Remise.

Aan bord 2 leek Martijn Bakker goed te staan. Zijn zwarte paard stond stevig op c4 en op de a-lijn kwam zijn pion naar voren. De zwarte koning, die op de damevleugel stond, leek het moeilijk te krijgen. Het mocht niet zo zijn. Toen de stukken geruild waren, bleek het pionneneindspel remise. Aan bord 5 zwoegde Martin Markering. Hij had al een keer een remiseaanbod gekregen, maar moest doorspelen, onder het motto 'als je niet kunt verliezen, speel je door.' Helemaal vlekkeloos ging het niet en uiteindelijk accepteerde Markering toch remise. Aan bord 6 zat Harry Verhoef, die met een pion meer uit de opening kwam. Wel was het lastig voor hem om de stukken goed in het spel te brengen. Uiteindelijk kreeg hij een machtig paard dat wit veel last bezorgde. Na wat geruil hield Verhoef een vrijpion over. De stelling, een dame-eindspel, was nog lastig genoeg, maar zwart speelde het nauwkeurig en won.

Meer berichten