Jaarlijks trekt het festijn veel Dickensliefhebbers naar Bennekom.
Jaarlijks trekt het festijn veel Dickensliefhebbers naar Bennekom. (Foto: )

Voortbestaan Dickens Fair in gevaar

De fractie van Burgerbelangen maakt zich zorgen om het voortbestaan van de Dickens Fair en wellicht ook andere evenementen binnen onze gemeente. Dit zegt Natasja Peters, raadslid van Burgerbelangen.

BENNEKOM - "Via een commissielid van de Dickens Fair werden wij op de hoogte gesteld dat zij geïnformeerd waren door de gemeente dat er een aantal zaken gaan veranderen. Zo werd hen medegedeeld dat er wellicht voortaan kosten in rekening zullen worden gebracht voor het halen en brengen van de hekken en borden die gebruikt worden om straten af te zetten en wordt onder andere de jaarlijkse subsidie per direct stopgezet. Zij zijn hier erg van geschrokken. Hoe nu verder is eigenlijk vooralsnog onbekend, wij gaan ervan uit dat de gemeente snel in gesprek gaat met hen", aldus Peters.

Gemeente
stopt subsidie

"Het zal er wel op uitdraaien dat de organisatie van dergelijke evenementen zelf het geld bij elkaar zal moeten gaan sprokkelen door middel van (nog meer) sponsoring. Als dit maar niet op termijn de kop kost van een dergelijk geweldig en - bij het dorp en daarbuiten - geliefd evenement als de Dickens Fair, dat is onze grootste zorg", zegt Peters.

Opmerkelijk vindt Peters het wel. "Ondertussen organiseert de gemeente zelf wel een groots evenement. Het NK Wielrennen, wat maar liefst zo'n slordige 400.000 euro mag kosten. Dit terwijl onlangs bij de begroting de zorgen om het tekort in het Sociaal Domein groot waren. Het college daarbij de keuze maakte om 275.000 euro te bezuinigen op cultuur- en sportverenigingen en het ook de toegezegde paspoortkorting voor alle inwoners schrapte. Natuurlijk is het NK Wielrennen een mooie kans om Ede op de kaart te zetten, maar het voelt wel heel dubbel allemaal op deze manier."

De gemeenteraad wordt op 17 januari bijgepraat over de plannen om citymarketing op afstand van de gemeentelijke organisatie te zetten. Hiervoor wordt momenteel de Stichting Ede Marketing opgericht. "Vanuit de gemeentelijke organisatie hebben wij ook inderdaad de bevestiging gekregen dat met deze wijziging de subsidies voor (sommige) evenementen gaan veranderen c.q. stopgezet worden. Wij zijn dan ook heel benieuwd naar de bijeenkomst van aanstaande donderdag", besluit Peters.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden