Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Het nieuwe jaar is alweer meer dan een week oud. Op oud en nieuw is het gelukkig meegevallen hier in dorp. De Bennekomse Brandweer hoefde alleen in actie te komen voor een verbrande oliebol als ik het goed heb. Die oliebol ging roken waardoor de rookmelder de brandweer waarschuwde.
De fietsroute blijft veel mensen bezighouden. Op het stukje Grintweg voorbij de Oude Tol staan er al borden in de tuin en zijn de mensen in actie gekomen. Er gaat eerst nog over gepraat worden voordat er beslissingen worden genomen. Een groot verschil met de aanpak van de gemeente Ede dus. Die zijn niet zo van de open discussie.
Het schijnt dat voor de villa Zuidereng een oplossing gezocht gaat worden waarbij in ieder geval de buitenkant van het huis blijft staan. Netjes zoals in de gemeentelijke erfgoednota staat opgetekend. Intussen staan er nog meer panden op die Karakteristieke lijst die zomaar zouden kunnen verdwijnen. Een voorbeeld is huize 'De Heerdhoek' op de hoek van de Heelsumseweg en de Heerdlaan. Ga er maar eens een kijkje nemen.
De sportzaal bij Geels is officieel buiten gebruik. Het zal mij benieuwen wat daar nou uiteindelijk mee gaat gebeuren. Ook al omdat er af en toe geluiden naar boven komen over de kazerne van de de brandweer. Toch zit de Bennekomse brandweer al meer dan honderd jaar naast wat vroeger de Openbare School heette. Op de plek van de sportzaal en de parkeerplaats bij Geels stond toen de Berchymschool, de oude openbare school in Bennekom. Eigenlijk het eerste echte schoolgebouw dat we ooit hadden. Nog eerder vond je de school in een huis in het dorp of in de kerk.
Een flink project dat al een tijd staat te trappelen is de verdere bebouwing van het Beringhem terrein. Een projectontwikkelaar die zoveel groen gras ziet in de kern van een dorp, kan vaak slecht stil blijven zitten. Voor de buurt en de bewoners rondom een belangrijk moment om op te letten. Jarenlang, zo schreef oud-secretaris Lookeren Campagne pas nog, hield de Dorpsraad zo'n project van begin tot eind goed in de gaten. Of dat nu nog gebeurt?
De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten