Foto:

The Coincidences in Het Oude Postkantoor

Door Wout Schotsman

Het moet wel zo zijn dat de Ierse sagen en legenden veel waarheid bevatten. In de Keltische cultuur van 3.000 jaar geleden speelden zangers / verhalenvertellers / muzikanten een grote rol. In de Ierse nachten, bij het vuur, onder de toen al oeroude eikenbomen, werden de verhalen verteld en werden de opgewonden liederen gezongen. Dan verdwenen de zangers in het duister en niemand wist waarheen en of ze ooit terug zouden komen...

BENNEKOM - Dertig eeuwen later, tussen de Celtic Fields in Wekerom en de Celtic Fields in Bennekom, in de Edese pub Flannagans, ontmoeten acht topmuzikanten elkaar. Ze spelen allemaal in een andere band, maar gezamenlijk spelen ze vooral Ierse en Schotse Folk music. Hoe ze zo bij elkaar gekomen zijn, weet niemand. Is het toeval? Omdat in onze cultuur bands nu eenmaal en naam moeten hebben - behalve BZN natuurlijk - noemen ze zichzelf The Coincidences.

De dertig eeuwen hebben wel invloed gehad. Zo nu en dan is - het lijkt wel toevallig - een vleug Rock te herkennen. Soms is hun muziek heel zacht en intiem en een ogenblik later weer luid en ruw. Soms worden melodieën opgepikt die ergens zweven tussen de beide Celtic Fields en zo ontstaat inspiratie voor eigen nummers. Maar de invloed van 30 eeuwen Ierse en Schotse tradities is nooit ver weg.

Was er in 2015 nog zo nu en dan een toevallig optreden, in 2018 breidde de Keltische invloed van The Coincidences, net als 30 eeuwen geleden, zich uit door heel West- Europa. Ze traden op in Duitsland, België en Frankrijk. In 2019 brengen ze hun eerste CD uit en treden ze op in Italië (Rome!) en daar waar hun eigen roots liggen: in Ierland. Bovendien kunnen de 10.000 bezoekers van www.keltfest van The Coincidences genieten.

Bennekom mag zich gelukkig prijzen dat deze moderne Kelten ook hier optreden. Dat doen ze met als voorprogramma een Bennekoms talent / singer-songwriter, Maya Lizz, in 2014 winnaar van PopSport Gelderland. Maya is opgegroeid in Bennekom. Samen met haar moeder kreeg ze zangles van Tineke Roseboom, die ooit ook optrad met The Coincidences. Maya ontwikkelde haar eigen muziekstijl, met pop- en country-invloeden. Dat is binnenkort te horen, voor het eerst in haar eigen Bennekom. Met The Coincidences speelt ze 'Comes a time' van Neil Young.

In het kader van LIVE@HETOUDEPOSTKANTOOR treden "The Coincidences op, met als support-act dus Maya Lizz. Het Oude Postkantoor vervult de rol van eeuwenoude eik waaronder het publiek luistert naar de zangers die toevallig langskomen. Toevallig betekent in dit geval op 12 januari. Vertrokken de muzikanten 3.000 jaar geleden met als honorarium een knapzak vol leeftocht, om de reis naar de volgende eeuwenoude eik te kunnen overleven, nu is de entree 5 euro.

Meer berichten