Foto:

Buurtbieb en Trefpunt in de Kortenhoven, hoek Schuurhoven

Het is een bijzonder TV-spotje: gezongen wordt "Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkind'ren in de klas, een kar die ratelt op de keien, het Raadhuis met een pomp ervoor, een zandweg tussen koren, het vee, de boerderijen..." Tegelijkertijd draait een film die het moderne Nederland toont, met auto's op snelwegen, steden met skylines, weiden vol met zonnepanelen. Conclusie: Nederland is veranderd en de veranderingen gaan nog steeds door. Wat is er eigenlijk hetzelfde gebleven?

BENNEKOM - Vrijdagmiddag is op de hoek van Kortenhoven en Schuurhoven een 'Buurtbieb' feestelijk 'geopend'. Nou en? In Bennekom staan op heel wat plaatsen kistjes met boeken langs de stoep, die de voorbijgangers uitnodigen om een boek te 'lenen'. Meestal een particulier initiatief. De 'bieb' in de 'buurttuin' aan de Jonker Sloetlaan is een vergelijkbaar initiatief: van de 'buurt'. Nu is 'buurt' in deze gevallen een relatief begrip. Er is altijd een een 'trekker'nodig. Het verschil is dat de buurt erbij betrokken is, dat de buurt het initiatief draagt, ondersteunt.

In de Hovenbuurt was er al het initiatief om een verouderd speeltuintje op te knappen. Zoals in de tijd van 'langs het tuinpad van mijn vader' buren elkaar hielpen bij het oogsten van de rogge, zo waren er in de Hovenbuurt buren die hielpen het speelplekje te vernieuwen. Met financiële hulp weliswaar van de Stichting Idee in Uitvoering en de gemeente, maar ook met een forse inbreng van zelfwerkzaamheid. Er kwam ook een buurtapp, waarmee de hele buurt op de hoogte gehouden wordt van zaken die voor de buurt belangrijk zijn.

En nu is er het initiatief om een buurtbieb op te zetten. De nodige financiën werden bij elkaar gehaald door 'Ede Doet'- bonnen in te zamelen, zodat via Marktplaats een boekenkastje met glazen deurtjes gekocht kon worden. Dan is er ineens een buurman die een stellage timmert waar het boekenkastje ingezet kan worden. Een andere buurman zet er een plantenbak bovenop om bloemen in te zetten. Een groep buurvrouwen organiseert een feestje voor de 'opening', met drankjes, oliebollen en glühwein. En met een vuurkorf voor de romantiek en voor de kinderen. Een buurman spreekt de buren toe: "Blij dat jullie er zijn. Blij dat de bieb er is. Geniet ervan!" Dan is er plotseling een buurman die zijn buurtgenoten aanbiedt met hem bijzondere plekken en planten in het Binnenveld te ontdekken.

Wat er nog net is als vroeger? Het besef dat je het goed hebt in een buurt als je goed met elkaar omgaat: omkijken naar elkaar en het gezellig maken.

Meer berichten