Foto:

Kerken versus spiritualiteit?

Door Wout Schotsman

Dominee Anne Verbaan reageert met een milde glimlach op mijn ruwe vragen: Kerken en spiritualiteit zijn toch water en vuur? Dat zijn toch concurrenten? Wat moet de Bennekomse Raad van Kerken dan met een 'Maand van de Spiritualiteit'? Een van de activiteiten is Meditatief Wandelen. We ontmoeten elkaar dus in het bos.

BENNEKOM - Ze raapt een takje op en breekt het door. "Zie je hoe breekbaar het leven is?" Ik pluk een takje van een struik en buig het dubbel: "Zie je hoe taai het leven is?" We weten van elkaar dat we mensen in gedachten hebben bij die opmerkingen. Dan raapt ze een eikel op: "Zie je hoe uit een rottende eikel een monumentale eeuwenoude eik kan ontstaan?"

Dan antwoordt ze op mijn vragen: "Nee, het zijn geen concurrenten. In het woord spiritualiteit zit het woord geest, net als in Spiritus Sanctus, Heilige Geest. "Ja, geest uit de fles zeker", sneer ik cynisch. "Daarom heet wat er in zit ook spiritualiën". Ze blijft even staan en kijkt me aan: "Waar denk je dat het woord inspiratie vandaan komt? Daar zit ook spiritus in. Als jij jouw stukjes schrijft dan heb je inspiratie nodig. Dan komt de geest over je. Als jij lef hebt , dan heb je spirit!"

Een maand LE(E)F: Leven met Lef!

Plotseling begint in mijn hoofd dit artikel vorm te krijgen. "O, vandaar het thema LE(E)F, Leven met Lef?". Ze begint te lachen. "Weet je wel dat jij aan het mediteren bent?" Ik schrik. Mediteren? Daar moet een nuchtere jongen van de Veluwe niks van hebben. "Laten we het maar snel hebben over het programma van de "Maand van de spiritualiteit".

Ze vertelt: "In die maand gaat de kerk naar buiten. Niet alleen maar in gebouwen wachten tot de mensen naar ons toe komen, maar ook omgekeerd, naar de mensen toe gaan. Niet alleen voor brave kerkgangers, maar voor iedereen die wel wat inspiratie kan gebruiken."

Het programma
"We beginnen op 20 januari met de 'Eenheidszondag'. Dat is het begin van de Week van het Gebed. Kijken naar wat ons bindt in plaats van naar waarover we van mening verschillen. En genieten van zingen met 'The new creation'. Om 10.00 uur in de Brinkstraatkerk. Diezelfde dag studeert 'De Vliegende Speeldoos' met kinderen van de basisschoolleeftijd de musical' Jona' in. Begonnen wordt om 9.45 uur in de Brinkstraatkerk, waar om 16.00 uur de uitvoering is.

Op 22 januari is er weer een Eetcafé van ontmoeting: een maal en een verhaal.

Dan op 25 januari koken en dineren met kookdominee Han Wilmink. Vanaf 16.00 uur kun je mee helpen koken. Als je alleen wilt dineren dan om 18.00 uur aanwezig zijn in 't Laag. Het kost wel 25 euro voor een 'veel gangen'-diner.

Op 30 januari en 13 februari - Muziek doet leven! Een workshop van 2 avonden over 'het kerklied'. Op 5 februari komt burgemeester Verhulst vertellen wat hem inspireert. In februari nog 3 activiteiten".

Het volledige programma van de Maand van de Spiritualiteit is te vinden op www.rvkbennekom.com/agenda-2.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden