Foto:

Juf Floor van De Prinsenakker

Door Wout Schotsman

Het schoolplein van De Prinsenakker krioelt van de kinderen. Nou ja, van de kinderen? Er lopen wel erg veel volwassenen tussen. In een hoek van het schoolplein kringelt rook omhoog. Daar bakken kinderen hun eigen brood. Vuur, wat stokken en een flinke emmer deeg. Deeg om de stokken. Stokken in het vuur... Broodje zo klaar. Tenzij je de stok in het vuur houdt en die in de fik gaat, natuurlijk.

BENNEKOM - Tussen de volwassenen vandaan komt een mevrouw met uitgestoken hand. "Ik ben Floor en jij bent van het Bennekoms Nieuwsblad, werd me ingefluisterd..." Het is de eerste dag van de Dickens Fair en voor de Prinsenakker de dag van de jaarlijkse Kerstknutsel. Voor directeur Floor Peeters is dat nog nieuw. Ze is sinds 1 augustus actief als directeur van De Prinsenakker. Dat bevalt haar uitstekend en wil ze nog heel lang blijven.

Geniet van
haar eerste Kerstknutsel

Wat haar zo bevalt? Ze noemt als eerste het team: 13 dames en 2 mannen, waarvan een flink deel fulltimers. Dat geeft rust. En nog mooi gespreid qua leeftijd ook. Als tweede noemt ze de samenwerking met de ouders. Veel ouders die met ideeën komen en bereid zijn die zelf uit te voeren. "Heel erg samen bespreken wat het beste is voor het kind / de kinderen", zegt Floor.

De Kerstknutsel is er een voorbeeld van. Helemaal georganiseerd en gecoördineerd door de ouders. We lopen even rond. Elke klas heeft z'n eigen activiteiten en kinderen kunnen van klas naar klas gaan om weer aan iets anders te gaan werken. Kaarsen maken, kerststukjes natuurlijk, soepstengels met chocolade, van alles. En overal lopen ouders de kinderen te assisteren. "Heel veel ouders hebben vrij genomen om mee te kunnen helpen met de Kerstknutsel!", zegt Floor enthousiast.

Dan hangt er plotseling een jonge leerling aan haar been: "Ik heb alles al gedaan, juf!" Even is er gelegenheid om met één van de leerkrachten te praten. Juf Lenny vertelt dat de leerkrachten vaak bij elkaar in de klas werken en zo switchen van groep 3 naar groep 8 en omgekeerd. Daardoor leer je veel meer leerlingen kennen Ook je collega's leer je beter kennen. Dat is niet alleen leuk maar vooral ook leerzaam.

Inmiddels is juf Floor losgelaten. Ze wijst op het open karakter van het schoolgebouw, met bijzondere lichtinval. Het gebouw is wel te klein, voor 10 groepen, 250 leerlingen. Twee groepen gebruiken lokalen van de buurman, de Julianaschool.

Toen ze binnenkwam op de Prinsenakker heeft ze uiteraard een kennismakingsgesprek gehad met alle collega's. Ze werd blij van het consistente verhaal van de leerkrachten over de kernwaarden van de school. Kinderen worden opgeleid tot nieuwsgierige onderzoekers. Floor Peeters is erg van het alles samen doen. Samen met de leerlingen, de leerkrachten en de ouders. Daarom past De Prinsenakker haar uitstekend. En omgekeerd ook. Wat haar betreft: nog vele jaren.

Meer berichten