Schooldirecteur Christiaan de Jong zit met enkele kinderen (vlnr Miron, Mara, Amy, Niels en Jasper) klaar voor de high tea-kerstactie van de  Juliana. Op 20 december neemt hij na 18 jaar afscheid van ‘zijn’ school.
Schooldirecteur Christiaan de Jong zit met enkele kinderen (vlnr Miron, Mara, Amy, Niels en Jasper) klaar voor de high tea-kerstactie van de Juliana. Op 20 december neemt hij na 18 jaar afscheid van ‘zijn’ school. (Foto: )

IJsmeester Christiaan neemt afscheid van de Juliana

Doriet Willemen

Het bureau van schooldirecteur Christiaan de Jong is zo goed als leeg en zijn kamer op CNS-basisschool Juliana is netjes opgeruimd. En dat is niet alleen omdat hij op het punt staat te vertrekken van 'zijn' school. 'Ik vind structuur prettig', vertelt hij, 'in mijn hoofd is het al druk genoeg'.

BENNEKOM - Achttien jaar is meester Christiaan aan de Juliana verbonden geweest. 'Als jochie van 21 ben ik op deze school begonnen. De ochtend na mijn afstuderen stond ik hier al voor de klas. Eerst gaf ik les in groep 6, later in groep 8. Ik bewaar hele goede herinneringen aan mijn tijd hier. Het schoolkamp en de afscheidsmusical waren altijd bijzonder. Dat zijn echt hoogtepunten uit mijn periode hier op school.' Langzaam maar zeker kreeg meester Christiaan steeds meer taken in de organisatie van de school en vanaf 2015 werd hij officieel directeur. 'Ik heb heel veel geleerd van mijn voorgangers en collega-directeuren', benadrukt hij. 'En ook de samenwerking met de meesters en juffen vond ik altijd heel prettig. Het is mooi om met het hele team steeds weer nieuwe stappen te zetten en voor vernieuwing in het onderwijs te zorgen. Toen ik 18 jaar geleden begon werd er meestal vanuit een boek lesgegeven, maar er is nu veel meer bekend over hoe het menselijk brein werkt en hoe kinderen leren. Die kennis hebben we hier op school gebruikt voor het Boeiend Samen Leren. Hierbij werken de kinderen aan een thema; ze leren niet alleen uit een boek, maar ook door samen iets te maken, een spelvorm, aan de computer of door ergens heen te gaan. Zo zijn we bij het thema 'Dieren' met de hele school dieren gaan bekijken bij MBO Aeres en hebben we ooit samen met een kunstenaar de bouwschutting naast de Plus beschilderd met sjablonen en spuitbussen. Zoiets vergeten ze toch nooit meer!?' Wat veel kinderen waarschijnlijk ook niet meer vergeten is dat meester Christiaan altijd ijsjes gebruikt als voorbeeld om iets uit te leggen: 'Ik ben nou eenmaal dol op ijs, vandaar ook mijn bijnaam, de ijsmeester'. Aan het begin van het schooljaar meldde Christiaan al dat hij ging solliciteren. 'Ik heb altijd op de Juliana gewerkt en heb het hier prima naar mijn zin, maar wil nu graag iets anders. Na de kerstvakantie begin ik als directeur van een middelgrote basisschool in Driebergen. Ik zal de ouders en kinderen in Bennekom wel missen, je bouwt toch een band op.' Tegen de kinderen wil hij nog zeggen: Doe je best, want daar heb je zelf wat aan!

Meer berichten