De mannen in hun geruite rokken overleggen of ze nog een rondje Dickens Fair kunnen doen. Gezien de drukte zal dat nog niet meevallen...
De mannen in hun geruite rokken overleggen of ze nog een rondje Dickens Fair kunnen doen. Gezien de drukte zal dat nog niet meevallen... (Foto: )

Heren met hoge hoeden

Door Wout Schotsman

Vraag aan bezoekers van de Dickens Fair Bennekom: "Het is koud. Waarom dan toch het warme huis uit komen en de Dorpsstraat op en neer lopen?" De antwoorden verschillen, maar het woord gezellig komt vaak voor: Gezellig? Ja, al die kraampjes met leuke dingen. Je komt nog eens iemand tegen. Al die muziek van al die koren! Leuk, een foto maken met de Kerstman. Hé, waar is de Kerstman eigenlijk? Zo gezellig, die lampjes in het Bart van Elstplantsoen. Even een glühwein drinken met mijn vrienden, gezellig! Het is wel erg druk...

BENNEKOM - Ach ja, natuurlijk werd er weer gemopperd dat het zo druk was, maar vaak met de opmerking erbij dat dat juist gezellig is. En druk was het! Dat begon vrijdagmiddag al. Voor veel mensen is de vijfdaagse werkweek al lang verleden tijd. Een vierenhalfdaagse werkweek biedt de gelegenheid om naar de Dickens Fair te gaan bijvoorbeeld. Wel jammer dat de schoolkinderen tot half vier op school moesten blijven. In Bennekom hebben de basisscholen geen personeelstekorten kennelijk.

Begin vrijdagavond verschenen ineens de gezinnen met kinderen. Dat betekende topdrukte! In de tent tegenover de PLUS waren kooroptredens en daar bleven de mensen bij stilstaan. Doorlopen naar het Bart van Elstplantsoen? Geen doorkomen aan! Achter de kraampjes langs dan maar? Er waren meer mensen op dat idee gekomen, maar probeer je eerst maar eens uit het gedrang te worstelen. Als dat gelukt was werd je bij het plantsoen ontvangen door een ballon die stond te balanceren op een gasvlam. Dan over de rode loper, langs de fotogenieke rendieren en langs de troon van de Kerstman, naar het mini-schaatsbaantje, waar minischaatsertjes maxiplezier hadden.

Dan ook nog maar even naar het Van Slootenplein. Achter de kraampjes langs naar het kerkplein. Op het plein al hoor je de koorzang vanuit de Oude Kerk. Toch maar even naar binnen. De kerk is stampvol. Zittend en staand wordt geluisterd naar de kerstliederen. De kerk heeft de ambitie een schuilplaats te zijn. Dat lukte. Tegen de kou deze keer. Terug naar het kerkplein. Plotseling geurt de Dickens Fair je tegemoet. Op het kerkplein staan heren met hoge hoeden op oliebollen te bakken. Na nog wat geuren van vis en andere etenswaren ruik je bij de Bruna de gezonde geur van de veel gefotografeerde ezeltjes en schapen, in de Kerststal.

Zaterdagmiddag staan bij de muziektent de doedelzakspelers en trommelaars in hun geruite rokken klaar om nog een rondje Dickens Fair te doen. "Mama, blote benen!", roept een kleuter heel verbaasd. Ja, op zaterdag was het ook enorm druk. Gezellig dus! Totdat in het laatste uurtje plotseling een gure wind begon de bezoekers naar huis blazen. Ook de eerste marktkooplieden begonnen huiswaarts te gaan. Daar was het ongetwijfeld wel warm. En ook gezellig!

Meer berichten