Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Door het Bennekomse Boertje

Twee dagen een 'uit de kunst' Bennekomse kerstmarkt en op de derde dag worden we ook nog eens wakker in een prachtig wit dorp. Beter kun je het toch niet hebben. Ook de Kerstmarkt organisatoren zelf zullen wel genoten hebben van al die mensen die steeds weer hun beste beentje vooruit zetten om, ook nog vaak verkleed, van een van de allermooiste Bennekomse feesttradities van allemaal een succes te maken.
Leuk ook dat mensen op zulke dagen bij hun eigen woning ook hun Bennekomse vlag uitsteken. Daaruit blijkt ook weer een stukje waardering voor elkaar. De vlag zelf is enkele jaren geleden ontworpen door Bert Lever, de oud-voorzitter van de HVOB. Het eerste exemplaar, toen nog met de hand gemaakt, werd overhandigd aan burgemeester Van der Knaap op een mooie HVOB-avond in het Kerkheem. Daarna lag tie een poosje erg opgevouwen in de kast. Totdat er opeens een paar heren opstonden die er de schouders onder zetten. Veel mensen blijken dat leuk te vinden. Ondanks dat de geel-blauwe kleuren die je eigenlijk meer in Ede verwacht. Inmiddels zijn er ook extra grote vlaggen en lange wimpels te krijgen. Nog even en we komen ze in Buitenlandse voetbalstadions tegen. Net zoals naar het schijnt met de Lunterse vlag al een paar keer gebeurd is.
Dat Bennekom speciaal en mooi is bewijst ook Jan van Eck van Schoonhoven die elke dag een nieuw plaatje met een bijbehorend verhaaltje op de sociale Bennekomse HVOB-media zet. Nog maar net geleden gebeurde dat voor de 600ste keer. Het is bijna elke dag raak. Zo'n betrokkenheid bij daar waar je woont en zoveel leuke verhalen bewijzen een dorpsliefde tot op het bot.
Bij het schaken blijven ze gelukkig aan de weg timmeren. In onze eigen Bennekomse krant las ik dat er zelfs meerdere grootmeesters in de Commanderij waren neergestreken. Een flink toernooi, met steun van de Bennekomse middenstand. Frank van Heusden is de opvolger van Gijs Aartsen bij AH. Opnieuw een jongen met Bennekomse roots, de achternaam zal veel Bennekommers wel ergens bekend voorkomen. Groenten & Fruit, op meerdere plekken in het dorp had de familie vroeger winkels.
De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten