De bus flitst halte Bosweg voorbij: geen instappers, geen uitstappers...
De bus flitst halte Bosweg voorbij: geen instappers, geen uitstappers... (Foto: )

Bovenweg/Grintweg: wel fietsen, geen bus?

Door Wout Schotsman

Er zijn, sinds de plannen voor de Parklaan, nauwelijks onderwerpen te bedenken waar zoveel Bennekommers zich zorgen over maken, als over de 'Fietsroute'. Het plan is dat de vele fietsers tussen Station Ede-Wageningen en Wageningen Centrum een veilige en snelle route kunnen rijden. Daarom moeten onveilige plekken en hindernissen weggehaald worden.

BENNEKOM - De belangrijkste hindernis is het snelverkeer. De gemeente Ede wil daarom onder meer de Bovenweg / Grintweg auto-armer maken. Vanwege dit Fietsroute-plan is de angst van veel bewoners van Bennekom – Zuid dat er straks geen bus meer zal rijden over de Bovenweg naar Wageningen. En terug natuurlijk. Is die angst terecht?

Voorlopig niet. De Gemeente Ede zegt veel belang te hechten aan een goede bereikbaarheid van Bennekom per bus en vindt daarom dat de bus moet blijven. Maar de Provincie is de baas van het busvervoer. Daarom wordt door de Gemeente Ede actief overlegd met de Provincie. Er is tenslotte nog niets besloten en niets vastgelegd. Voorlopig hoeven de Bennekommers niet bang te zijn, want in de komende jaren verandert er sowieso niets. Eventuele aanpassingen aan de Bovenweg / Grintweg vinden pas plaats wanneer Wageningen een besluit heeft genomen over de infrastructuur in Wageningen voor de ontsluiting van de WUR. Het is overigens interessant om de lijnen 88 en 86, beide van Station Ede-Wageningen naar Wageningen, te vergelijken. Lijn 86, via Bennekom Centrum, heeft nog geen 300 instappers per dag, Lijn 88 via de Mansholtlaan heeft er bijna 3.500 per dag. Fietsers hebben dus duidelijk voorkeur voor de route via Bennekom Centrum, 'bussers' gaan bij voorkeur via de Mansholtlaan. Zo heeft de halte Bosweg een gemiddelde van 23 instappers en uitstappers per dag. Geen wonder dat de bus in de meeste gevallen de halte zonder te stoppen voorbij rijdt. Ook geen wonder overigens dat bewoners van Bennekom gewoon hun bus via de Bovenweg willen behouden. Tenslotte stappen bij het Bart van Elstplantsoen zo'n 56 mensen per dag in en uit.

Meer berichten