Jan Stolk van Smaak Delicatessen.
Jan Stolk van Smaak Delicatessen. (Foto: )

Smaak Bennekom streeft perfectie na

Smaak Delicatessen bestaat vijf jaar. De toen 22-jarige Bennekommer Jan Stolk sprong in 2013 in het diepe door zijn eigen zaak te starten, maar heeft bewezen dat hij de goede keuze maakte. De delicatessenzaak aan de Dorpsstraat onderscheidt zich in het Bennekomse winkelaanbod.

BENNEKOM - Jan werkte in een delicatessenwinkel in Utrecht en dacht tijdens zijn werk regelmatig 'dit wil ik ook ooit'. Eerst wilde hij nog wat meer ervaring opdoen en wat meer kennis vergaren over producten als wijn en kaas en misschien is over tien jaar de tijd rijp om een eigen toko te starten. Maar een gesprek met Joost Mekking die in het lege pand naast de banketbakker graag een foodwinkel wilde en in hem dé persoon zag om in Bennekom een delicatessenzaak te starten, bracht zijn droom in een stroomversnelling.

Delicatessenzaak
bestaat vijf jaar

Jan besefte dat hij nog wel erg jong was. "Ik had niet verwacht dat ik toen al voor mezelf zou beginnen, maar ik kreeg de kans. Het was wel een sprong in het diepe ja, maar dat is voor veel mensen zo die een eigen zaak starten. Ik had een beetje ervaring in kazen, maar niet in het ondernemen. Nu loopt het lekker en veel vloeiender dan in het begin. Door het zelf te doen, leer je het meest."

Smaak verkoopt onder andere uiteenlopende kazen, wijnen, noten, vleeswaren en is daarnaast ook een lunchroom. Ook is het mogelijk om hier pakketten met verschillende producten samen te stellen voor een mooi cadeau Deze combinatie maakt de winkel uniek in Bennekom. Klanten weten Smaak te vinden en komen terug. Jan denkt even na als hem wordt gevraagd het succes te verklaren. "We leveren sowieso de beste kwaliteit, proberen een scherpe prijs te bieden en er zijn elke week weer leuke acties."

Om de scherpste prijs te bieden, gaat de jonge ondernemer ver. Zo reist hij eens per maand naar Parijs voor internationale kazen. "Ik wil de klant meer keuze geven in exclusieve kazen. In Parijs is een speciale kaashal waar allerlei handelaren hun kaas verkopen. Deze kazen zijn verser en goedkoper dan dezelfde kaas bij een Nederlandse groothandel. Daardoor kan ik klanten een leuke prijs geven."

Jan heeft bescheiden dromen. Voor hem geen grote woorden als 'ik wil nog groter worden, nog meer klanten en meer zaken openen'. Zijn ambities zijn tastbaarder. Zo wil hij een nieuw terras voor de zomermaanden en streeft hij ernaar om Smaak vooral beter te maken. "Mijn droom is om de winkel in Bennekom perfect te maken. Het verschil met vijf jaar geleden is dat ik nu meer kennis heb, veel meer heb geproefd en de klanten dus beter kan adviseren. Ik wil nog een wijnopleiding gaan volgen zodat ik weer meer kennis opdoe."

Smaak Delicatessen

Dorpsstraat 46-1 Bennekom

www.smaakbennekom.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden