Foto: Rick Praamstra

Bennekomse vlag wappert veel in dorp

Door Rick Praamstra

Het begon in 2012 met een lezing over de enige burgemeester van Bennekom. Een paar jaar later plaagde een Renswoudenaar zijn vriend dat Bennekom geen eigen vlag kende. Nu is de vlag én een wimpel er. Het is een groot succes: zelfs uit het buitenland komen er bestellingen.

BENNEKOM - Bert Lever geeft zes jaar geleden een lezing over de familie Prins en in het bijzonder Theodorus Prins, onder Franse heerschappij de eerste en enige burgemeester van Bennekom. Hij ontwerpt hierbij een Bennekomse vlag. De Edese vlag is een inspiratiebron, deze bevat de vrijheidshoed en de bijbel, maar hij voegt een Bennekoms tintje aan de vlag toe: aan weerszijden staan hekkolommen met afgeplatte bollen. Deze stonden ooit bij het kasteel Nergena van de familie Prins. Via allerlei omzwervingen sieren de bollen nu weer de hekkolommen bij Groot Nergena op de plek waar ooit het kasteel stond.

Na de lezing wordt de vlag vergeten tot Wout van der Garde van een vriend uit Renswoude de opmerking krijgt waarom Renswoude wel en Bennekom geen vlag heeft. "Ik dacht 'het zal toch niet waar zijn dat wij geen vlag hebben?' Ik ontdekte de vlag van Bert, schreef de Vereniging Historisch Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) en de Dorpsraad aan met de vraag of ik de vlag kon bestellen. Maar niemand wist er iets van."

Wout vindt vervolgens een bedrijf die een vlag voor hem kan maken. Als op de jaarvergadering van HVOB de vlag weer ter sprake komt, begint het balletje te rollen en wordt het besluit genomen om vijftig vlaggen te bestellen. Bert, Wout, Dick Rintjema en Theo Michels gaan ermee aan de slag. Op Vlegeldag 2017 blijkt er veel animo: de vlaggen zijn in no-time uitverkocht. De 'partners in crime' bestellen er direct honderd bij.

De vlaggen vinden hun weg niet alleen in Bennekom; onder andere in Indonesië, Canada, Brazilië en Australië zijn er Bennekommers die hun roots via de vlag uitdragen. "Zij bestellen de vlag uit een vleugje nostalgie en chauvinisme", verklaart Bert. "De vlag staat ook voor de identiteit van Bennekom", zegt Wout. "Men is trots op de historische achtergrond van de boerenbevolking. Deze bevolking was een hechte club. De gemeenschap was belangrijk voor hen."

Het succes is onverwacht. Bert: "We dachten dat we de eerste vijftig nog wel zouden kwijtraken, maar we zijn inmiddels de vierhonderd gepasseerd." Wout: "Je begint aan een avontuur omdat je dat zelf wel ziet zitten. Als commercieel directeur (bij een betonfabriek uit Nijmegen) zei ik weleens 'ik heb een nieuw product', maar dat werd niet altijd gesteund. De Bennekomse vlag is ook zoiets, maar gelukkig vindt iedereen het leuk."

Sinds dit jaar is er ook de Bennekomse wimpel. Op de Dickensfair geven Bert, Wout en Theo bij de kraam van HVOB informatie en zijn er bestelformulieren voor de vlag en wimpel. De vlag kost €12,50, de wimpel €25,00. Ook te bestellen door een mailtje te sturen naar info@oudbennekom.nl.

Meer berichten