Foto:

Expositie 'Iconen om bij stil te staan'

Van zaterdag 24 november tot en met zaterdag 23 februari is de expositie 'Iconen om bij stil te staan' van Henk Roersma te bewonderen in het Kijk en Luistermuseum aan de Kerkstraat 1 in Bennekom. Verder zijn er oude iconen van een anonieme verzamelaar, die zelden worden geëxposeerd.

BENNEKOM - Iconen zijn afbeeldingen van bijbelse figuren, heiligen of met andere religieuze kenmerken. Iconen worden volgens vaste regels en met speciale materialen geschilderd, meestal op hout. In 1977, op een zonnige dag in Athene, woonde Henk voor het eerst een Grieks-orthodoxe kerkdienst bij: "Ik was erg onder de indruk van de kerk, het interieur, de met fresco's bedekte muren, de iconen en de hele iconostase (wand, samengesteld uit iconen). En dan de dienst zelf: het kleine, zeven leden tellende mannenkoor, dat samen met de priester in wisselzang de liturgie zong. Het was een belevenis."

Daar is Roersma's interesse voor iconen en alles wat daarmee samenhangt ontstaan. Hij maakte een uitgebreide studie over iconen en het schilderen ervan. "Daarvoor heb ik sinds mijn pensionering uiteraard meer tijd", vertelt Henk, voormalig beroepsmilitair en gemeenteambtenaar. "Afhankelijk van de grootte en andere factoren neemt het maken van een icoon 100 tot 120 uur in beslag. Voordat een icoon geschilderd kan worden, zijn allerlei voorbereidingen nodig. Eerst bewerk je een paneel, meestal van lindehout. Daarop breng je onbewerkt linnen aan. Hierop komen acht tot tien onderlagen van gesso (levkas, een emulsie van krijt en lijm).

Daarna polijst je het oppervlak zorgvuldig totdat het zo glad is als een eierschaal en vervolgens ga je de tekening aanbrengen. Om te beginnen verguld je bepaalde delen en dan begint het schilderen met tempera (bestaande uit bewerkt eigeel en kleurpigmenten)". De temperaschildertechniek stamt uit Egypte (eerste tot vierde eeuw na Chr.). Men begroef toen doden met een geschilderde afbeelding op hun gelaat, een zogenaamd Fayumportret. De gebruikte technieken bij het maken van deze portretten zijn van grote invloed geweest op de icoonschilderkunst.

Iconen zijn vooral ontstaan in landen waar het christendom in de vorm van Oosterse orthodoxie de godsdienst is, zoals Griekenland, Rusland, de Balkanlanden en de landen rond de Middellandse Zee: het oude Byzantijnse Rijk. De expositie in het Kijk en Luistermuseum toont naast iconen van recente datum een aantal prachtige, oude iconen van een anonieme verzamelaar. De tentoonstelling is een unieke gelegenheid om deze te kunnen zien. De Museumkaart is geldig.

Kijk voor meer informatie op de website.

www.kijkenluistermuseum.nl.

Meer berichten