Er wordt in de Dorpsherberg gespannen geluisterd naar Michiel Ras (PolitieOost - Nederland) die vertelt over cybercrime
Er wordt in de Dorpsherberg gespannen geluisterd naar Michiel Ras (PolitieOost - Nederland) die vertelt over cybercrime (Foto: )

Open Coffees: netwerk voor ondernemers, ook in Bennekom

Of het nu toeval was of niet... Juist in de week van de Mediawijsheid was er weer een Open Ondernemerskoffie, met als thema: Wapenen tegen cybercrime. Michiel Ras van de Politie Oost - Nederland verraste aan het eind van de presentatie de bezoekers door te laten zien dat hij even de WIFI-gegevens van alle bezoekers had gehackt. Dat kunnen hackers met criminele bedoelingen dus ook!

BENNEKOM - De Open Coffees zijn netwerkbijeenkomsten voor ondernemers, vooral ZZP-ers en professionele freelancers. De bedoeling is elkaar te leren kennen, van elkaar te leren en wellicht met elkaar zaken te doen of misschien samen te werken. De Open Ondernemers Koffie Bennekom heeft een regionale functie en heet nu Open Ondernemers Koffie Vallei en Neder-Veluwe. Elke bijeenkomst start met een korte lezing over een voor ondernemers interessant onderwerp. Maar minstens zo belangrijk is de 'pitch', de korte presentatie waarin iedereen vertelt wie hij/zij is en wat hij/zij doet. Die pitch kwam er vorige week dinsdag niet van.

Gespannen werd geluisterd naar het verhaal van Michiel Ras, die vertelde met welke vormen van cybercrime je te maken kunt krijgen, al gebruik je je computer naast je werk en je administratie alleen maar voor e-mailen. Alle bezoekers herkenden wel een of meer voorbeelden en zouden er best wel eens 'ingetrapt kunnen hebben'. Bijvoorbeeld in de e-mailberichten die van je bank lijken te komen. De bijlage openen of de opdrachten opvolgen kan fataal zijn. Of de aanmaning van het CJIB voor een bekeuring wegens door rood rijden. Daar trap je toch niet in? Michiel Ras vertelde van een vrouw die al bezig was te betalen en toen plotseling bedacht dat ze helemaal geen auto had. Toen maar op de fiets naar het Politiebureau om aangifte te doen... Michiel Ras gaf praktijkvoorbeelden van cyber crime, vertelde hoe je je ertegen kunt beveiligen en wat de politie ertegen kan doen. Dat is vaak de dader(s) aanpakken, maar soms ook helemaal niks. Vooral zelf attent blijven dus.

De 'paniek' die ontstond toen bleek dat Michiel Ras WIFI-gegevens van alle bezoekers had 'opgevangen' leidde tot zoveel discussie en zoeken naar beveiliging van de eigen telefoon, dat er geen tijd meer was voor de 'pitches'. De volgende keer dan maar weer. Open Ondernemerskoffie Vallei en Neder-Veluwe is elke derde dinsdag van de maand in de Dorpsherberg in Bennekom, van 9 tot 11 uur, dus weer op 18 december. De toegang is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden