Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

Oliebollen, kerstverlichting en sinterklazen groot en klein doen allemaal hun best een plek te vinden in de feestmaand-wedloop. In de supermarkten kun je zelfs nu al dingen vinden die met de kerstdagen een grootse maaltijd beloven. Zo is alles door elkaar gaan lopen, allemaal in dienst van de commercie. De strijd om het geld verdienen. Wachtend op de tram denk je dan meteen terug aan vroeger. Toen om deze tijd de jaarlijkse Sint Nicolaasactie van de Middenstandsvereniging begon, en kaarsen, sterren en oliebollen nog gewoon tot na 5 december achter slot en grendel bleven.

Je kon dan special gedrukte Bennekomse zegels krijgen die in zowat alle winkels te krijgen waren. En of de winkeliers die etenswaren verkochten dan eigelijk wel meededen weet ik al niet meer. Dat waren toen ook nog geen drie hele grote, maar nog gewoon een heel aantal Bennekomse kleintjes. In ieder geval had je met een volle kaart een kans op een mooie prijs. De prijzen waren producten uit de winkels die meededen aan de actie. Geen grote reizen, of hele fietsen, maar gewoon nette prijzen die bij een dorp pasten. De winkeliers moesten ze tenslotte ook uit eigen zak betalen. Om de mensen te motiveren mee te doen aan de actie werden de prijzen uitgestald. In de toonzaal van Garage Van de Weerd, midden in dorp waar nu zo'n bietje Ter Stal is. Soms ook in de etalage van wat nu de telefoonwinkel is herinner ik me nog. Als kind ging ik daar regelmatig kijken.

Betrokken Bennekommers hebben een persoonlijke boodschap over de snelfietsroute gehad van wethouder De Pater. Het gaat allemaal door zoals het gemeentebestuur al voor de raadsverkiezingen beslist had en het wordt allemaal nog mooier dan we al dachten. En dat allemaal met hulp van een flinke zak geld van de provincie. Misschien daarom is er ook wat minder aandacht geweest voor de noodzakelijkheid van het hele project. Net alsof er de hele dag snelfietsen door Bennekom rijden. Cafetaria De Molenhoek kan straks in ieder geval Smulhuis de Molenrotonde gaan heten. Misschien is er nog wel plek voor een leuk klein molentje middenin...

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

Meer berichten