Opa Willem als stralend feestvarken. Later zal hij zeggen: "Veels te gek allemaal. Een verjaardag om nooit te vergeten!"
Opa Willem als stralend feestvarken. Later zal hij zeggen: "Veels te gek allemaal. Een verjaardag om nooit te vergeten!" (Foto: )

'Coole gast' Opa Willem 85 geworden!

Door Wout Schotsman

Vraag een willekeurige leerling van basisschool De Wingerd wie de baas is en dik kans dat het antwoord is: "Opa Willem natuurlijk!" Al 42 jaar is hij elke dag actief op school. Dat begint 's ochtends al met de deuren opendoen en de lichten aan. Er is niets wat aan zijn aandacht ontsnapt, hoewel...

BENNEKOM - Op maandag 12 november werd hij 85. Gewoonlijk is in de school geen klusje hem te gek. Wat het ook is, hij lost het op. Deze keer vroeg hij één van de moeders hem te assisteren. Hij wilde de kinderen trakteren. Of ze hem wilde helpen. Natuurlijk dat wilde ze wel. Leuk! En meteen dacht ze dat er dan ook verrassingen voor Opa Willem moesten komen. Maar hoe doe je dat? Hij weet altijd alles....

Het plan werd een 'surpriseparty'. Zo werd in het geheim de gymzaal omgetoverd tot feestzaal, compleet met de grote troon, die altijd wordt gebruikt bij bijzondere gelegenheden, met bijzondere mensen. Bordje erop met 'Verboden toegang voor Opa Willem'. Geregeld. Het trakteren was ondertussen ook geregeld: een taart van 85 decimeter lang! Dan wordt het maandagmorgen. Nog even en de surpriseparty kan beginnen. Maar wie kwam ook al weer als eerste op school om de deuren open te doen en de lichten aan? Ja, hij had ook de deur van de gymzaal open gedaan.....

Opa Willem:
een hart van goud

Gelukkig waren er ook moeders vroeg gekomen. Ze sloten Opa Willem op in de keuken! Nou ja, er bleven er een paar gezellig met hem zitten kletsen, zodat hij de keuken niet uit kon. Totdat het tijd was voor de surpriseparty! Kom maar mee naar de gymzaal. De ook jarige Daphne haalde hem op. De kinderen hadden een erehaag gevormd als route naar de gymzaal. Van alle leerlingen kreeg Opa Willem een hatseflats.

Voor wie niet weet wat een hatseflats is... Dat is een high five. Daar is nog geen Nederlandse vertaling voor gevonden, maar Opa Willems hatseflats is er een goede kandidaat voor. Voor hij het wist zat hij als feestvarken op de troon. Natuurlijk was er een lied voor hem en als cadeautjes een hele berg Panoramahoevebonnen. "Ik kan de hele school wel meenemen!", zei hij.

Dat was nog niet aan de orde. Eerst de taart delen met de hele school. Hij wilde graag de taart aansnijden, maar dan wel eerst het stuk met de tekst 85. Dat wilde hij zelf opeten. De 85 decimeter taart kon ook nog gedeeld worden met de buren van de school en toen was er zelfs nog genoeg voor leerlingen van de Julianaschool. Dat worden tenslotte straks 'collega-leerlingen' als De Wingerd gefuseerd is met de Julianaschool. Opa Willem kreeg nog een doek met veel van zijn karakteristieke uitspraken en de directeur van de CNS kwam ook nog een forse bos bloemen brengen.

Dat doet geen leerkracht hem na!

Tja 42 jaar op De Wingerd. Dat doet geen leerkracht hem na. De leerlingen herinneren zich later misschien niet meer alle leerkrachten, maar ongetwijfeld herinneren ze zich Opa Willem wel. En zijn hatseflatsen natuurlijk.

Meer berichten