De COV Bennekom in de Oude Kerk tijdens de uitvoering van de Mis in D van Dvorak. (foto: Bert Lever)
De COV Bennekom in de Oude Kerk tijdens de uitvoering van de Mis in D van Dvorak. (foto: Bert Lever) (Foto: Bert Lever)

COV in vervoering met mis van Dvorak

Door Maarten Oldenhof

In een goed gevulde kerk pakte de COV Bennekom zaterdagavond uit met muziek van de Tsjechische componist Dvorak. Een combinatie van enkele strijkers met harmonium speelde zijn Bagatellen opus 47 alsof zij de Boheemse volkswijsjes zelf zongen in plaats van op hun instrumenten te spelen.

BENNEKOM - Daarna klonk de mis in D opus 86 met orgel, enkele strijkers en solisten. De COV Bennekom onder leiding van Dick Meijer heeft zichzelf daarmee uitgedaagd en de zelftest prima doorstaan. Het koor begon ingetogen met het Kyrie. Dvorak heeft in het Gloria verschillende emoties verklankt van glorieus tot smekend. De dirigent wist die contrasten goed tot uiting te laten brengen.

Het Sanctus werd puntig ingezet en bijna swingend vertolkt. Het Benedictus werd bijzonder stemmingsvol gezongen. Het publiek luisterde er ademloos naar. Het koor zette het Hosanna vreugdevol in. De solisten konden bij het Agnus Dei tonen dat zij qua stemgeluid goed bij elkaar pasten. Het koor had het ‘dona nobis pacem’ aan het slot wellicht nog iets zachter kunnen zingen, er werd netjes op de slag van de dirigent afgesloten.

Meer berichten