De top van het tweede Bennekomse achttal aan het werk. (foto: Rinus van der molen)
De top van het tweede Bennekomse achttal aan het werk. (foto: Rinus van der molen)

Top bij schaakclub BSV Bennekom geeft geen krimp

In de interne competitie van schaakclub BSV Bennekom wijzigde door de resultaten van de achtste ronde weinig. De top, leider Martijn Pauw met in zijn kielzog Hotze Tette Hofstra, liet geen steken vallen. En de verrassend hoog staande Rinus van der Molen ook niet. Hij won zijn externe duel voor het tweede avondteam thuis tegen Kameleon uit Terborg.

BENNEKOM – En dat tweede team boert tot nu toe goed in de nieuwe SOS-competitie, een 'fusie' tussen de bonden OSBO, SGS en SBO. Ditmaal werd het tegen De Kameleon liefst 7-1. Winst boekten Martin Markering, Jan Wouters, Teun Alting, Rinus van der Molen, Hans van de Weteringh en Gerard Bakker. Door René Bakker en Jaap van Donkelaar werd het punt met hun tegenstander gedeeld. Deze uitslag betekent dat Bennekomse SV 2 in 2F op kop gaat.

Interne
In de interne competitie was voor Sjoerd de Rave en Jelle van den Berg het krachtsverschil met respectievelijk Martijn Pauw en Teunis Bunt te groot. De motieven waarmee de matadors wisten te winnen zagen er mooi uit, maar waren niet heel moeilijk meer.

De kraker van de avond was Benno van der Veen tegen Hotze Tette Hofstra. De veelvoudige kampioen zag mooie dingen en liet een variant toe, waarbij beide kampen een pion, verschillende stukken en/of pionnen konden slaan en met wederzijdse promotie tot dame als gevolg.

Robuuste
Waarschijnlijk was het iets te overmoedig, maar Van der Veen koos voor een wat meer robuuste variant. Dat leidde echter tot een materieel zeer ongebalanceerde stelling, waarbij hij meer punten had, maar Hofstra heel veel activiteit met de lichte stukken. Meestal is Hofstra dodelijk als hij dat laatste heeft en ook in dit geval won hij.

Toch had Van der Veen op het laatst nog een kansje om het halfje binnen te halen. Echter, in vliegende tijdnood kon hij geen gebruik maken van een vingerfoutje van Hofstra, die toch wel enigszins verdiend een vol punt op streek. Hij toonde zich namelijk weer een trouw aanhanger van de esthetiek van het schaakspel en misschien niet altijd correct, maar het levert op het bord wel mooie patronen en spektakel op.

Stand
In de stand nestelde Hans van de Weteringh zich in de top er tussen. Hij klom van de vijftiende naar de achtste plaats. Teunis Bunt steeg drie plaatsen. Daanentegen verloren Sjoerd de Rave en Benno van der Veen zeven plaatsen.

Meer berichten