Lijnen in het landschap'is een boekje van Gineke Zikken. Tijdens de opening speelt de zon met haar werk en brengt nieuwe lijnen aan.
Lijnen in het landschap'is een boekje van Gineke Zikken. Tijdens de opening speelt de zon met haar werk en brengt nieuwe lijnen aan. (Foto: )

Expositie 'Made in Holland'

Soms zegt de titel van een expositie iets over de kunstenaars, soms iets over het thema van de expositie en soms zegt een titel niets. Made in Holland geldt voor het overgrote deel van alle kunstwerken die ooit door de Kijkdoos zijn geëxposeerd, zo niet voor alle kunstwerken...

BENNEKOM - Tijdens de opening van de expositie deed voorzitter Jan van den Hazel zijn uiterste best om de titel uit te leggen. Beide kunstenaars hebben ook meerdere keren in het buitenland geëxposeerd. Vandaar Made in Holland! De verklaring van de titel is wellicht nog simpeler: Gineke Zikken woont in Noord-Holland, Jolanda Verdegaal woont in Zuid-Holland. Hoe dan ook, de titel van de expositie geeft niemand een reden om te gaan kijken in Huize Erica. De werken die er hangen en staan daarentegen zijn een uitstekende reden om een bezoekje te brengen aan de tentoonstelling.

Het werk dat er staat
Het werk dat er staat is van Jolanda Verdegaal. Zij maakt onder meer vazen, dekselpotten, theepotten en schalen. Haar werk is zeer herkenbaar omdat (bijna) al haar werk een bijzondere buitenkant heeft: er zit een barstenstructuur in die lijkt op de barsten die we kennen van rivierklei die opdroogt in de zon. Dat is inderdaad vergelijkbaar, want Jolanda laat de 'barsten' ontstaan door verhitting van de klei die ze gebruikt. Daarna wordt het kunstwerk 'af' gemaakt door er een kleur op te brengen. Bijzonder is ook dat als ze er een handvat aan maakt, dat lijkt op hout, maar zo geboetseerd is. Haar dekselpotten zouden zomaar prachtige urnen kunnen zijn. Jolanda is opgeleid als docent Beeldende Vorming. Ze exposeert al sinds 1991 in binnen- en buitenland. Ze geeft les bij de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda.

Het werk dat er hangt

Het werk dat er hangt zijn schilderijen van Gineke Zikken. Gineke heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd en is pas een jaar of tien daarna naar de Wackersacademie in Amsterdam gegaan. Zij behoort tot de schilders die nog bij voorkeur buiten werken, waar de wind door haar haar speelt. Zij houdt van havens, waar de lucht en het water ongeveer even grijzig zijn. Op haar schilderijen zijn dan ook geen wolken te zien en maar zelden spiegelt er iets in het water. Zij schildert een wereld zonder mensen. Fascinerend vindt ze de lijnen in het landschap en in de havens. Lijnen die functioneren als kleurvlakken, met soms ineens een opvallende kleur, zoals een donkerblauwe hijskraan die afsteekt tegen de grijzige lucht. Juist tijdens de opening van de expositie speelt de zon met haar werk. Het schilderij van zon, zee, zand en strandhuisjes, straalt zomers als de zon op de felgele vlakken van de strandhuisjes schijnt.

De expositie hangt in Huize Erica van 3 t/m 18 november. Openingstijden: vrijdag t/m zondag, van 13.30 tot 17.00 uur.

Meer berichten