Terwijl wedstrijdleider Martin Roseboom toekijkt, strijden Rembrandt Bruil en Hotze Tette Hofstra (links) om de punten (foto: Ed de Beule)
Terwijl wedstrijdleider Martin Roseboom toekijkt, strijden Rembrandt Bruil en Hotze Tette Hofstra (links) om de punten (foto: Ed de Beule) (Foto: )

BSV Bennekom haalt thuis uit tegen Paul Keres 3

Het was zaterdag een prachtige schaakdag, en de BSV-ers hadden er tegen het Utrechtse Paul Keres 3 zin in. En dat kwam er op de borden dik uit. Na een kleine vier uur spelen stond er een 6,5-1,5 overwinning voor BSV Bennekom op het formulier en die is goed voor een voorlopige derde plaats.

BENNEKOM - Na de gebruikelijke openingsschermutselingen kwam en na een uur of anderhalf enige tekening in de strijd. Rembrandt Bruil stond wat beter, Hotze Tette Hofstra op bord 2 stelde zijn stukken actief op.

Ed de Beule op bord 3 speelde zijn vertrouwde Aljechin. Martijn Pauw kreeg met wit op bord 4 een Siciliaan voor de kiezen en stond zeer actief. Op bord 5 leek Benno van der Veen overlopen te worden en Martin Markering op bord 6 speelde met wit een type opening dat hem goed ligt. Noël Bovens op bord 7 had het zwaar in een Engelse partij en Teunis Bunt op bord 8 kwam in een klassiek Konings-Indisch vierpionnenspel terecht.

Kruitdampen

Na een uur of twee en half spelen waren er al heel wat kruitdampen opgetrokken. Pauw was het eerste gereed. Met mooi spel had hij met wit open lijnen gecreëerd. Met een mooi schijnoffer van de toren lokte hij de koning naar g8 en maakte het af. De Beule volgde enkele minuten later. Hij was beter in de complicaties en won een stuk (2-0). De partij van de dag kwam van Hofstra, die eerst een paard op g7 offerde, om vervolgens zijn dame te offeren. De zwarte koning kreeg een zwerm van stukken om zich heen en kon de vele mandreigingen niet meer aan (3-0).

Remises

Na deze daverende start wat remises. Van der Veen moest er voor knokken. Bruil weigerde een eerste remiseaanbod, maar er bleek niet genoeg voordeel om ijzer met handen te breken. Bunt gaf een kwaliteit om zijn pionnen naar de overkant te dirigeren. Bunt stond gewonnen, maar dacht in tijdnood te zijn. Hij koos eieren voor zijn geld en maakte simpel remise. En de matchpunten waren binnen.

Markering zag na ruil van de lopers dat het mis ging voor zijn tegenstander. Hij voerde de druk stevig op . Zwart gaf in arren moede de pion op g5. Na de derde pion staakte zwart de strijd (5,5 - 1,5). Als laatste was Bovens nog aan het zwoegen. En dat deed hij met verve. Toen de tegenstander zich vergiste, was ook dit punt binnen.

Meer berichten