Foto: Rick Praamstra

Jaap Zomer gaat weg bij VV Bennekom

Jaap Zomer stopt als voorzitter van VV Bennekom. De Algemene Ledenvergadering op 22 november is zijn laatste activiteit. Zomer stapte eind 2014 in tijdens een roerige tijd en loodste de voetbalvereniging door conflicten en financiële problemen.

Door Rick Praamstra

BENNEKOM Zomer ging al vijfentwintig jaar lang naar thuis - en uitwedstrijden van Bennekom toen hij in november 2014 gevraagd werd om voorzitter te worden. Het voltallige bestuur was net opgestapt. "Ik trof een behoorlijke crisis aan. Ik zag veel emotie, er was chaos en wanhoop en er hing een negatieve energie. Er werd vooral gepraat over mensen, niet over wie we willen zijn als vereniging."

In zijn begintijd improviseerde de zorgprofessional; er was een onervaren en incomplete bestuur en Zomer zocht naar deskundigheid om het bestuur te ondersteunen. En onrustig bleef het: Bennekom belandde in een rechtszaak rond het royeren van eerste elftalspeler Ahmet Kilic en in een hevig welles-nietesconflict met oud-bestuursleden rond de financiële huishouding (Bennekom had op het dieptepunt bijna een tekort van 40.000 euro).

Zomer probeerde de rust te bewaren tijdens deze onrustige tijd. "Ik manoeuvreerde in die chaos tussen allerlei belangen van individuen en groepen. Ik was toen vooral een conflictbemiddelaar, maar heb soms ook de confrontatie opgezocht: tot hier en niet verder." Clubbeleid als geld, technische zaken en visie staat nu duidelijk op papier. "Nu kunnen we daar elkaar ook aan houden."

Ambitie

Bennekom speelt momenteel in de eerste klasse, het vierde amateurniveau. De tijden dat de club streed tegen amateurtoppers als IJsselmeervogels, GVVV of Kozakken Boys liggen al even in het verleden. Zomer wordt daardoor weleens verweten gebrek aan ambitie te hebben. "Ik werd fan van Bennekom omdat ze in deze regio het beste voetbal speelden. Maar het is mijn taak als voorzitter om op een verantwoorde manier om te gaan met het geld."

De Edenaar stelt dat de club de problemen achter zich heeft gelaten en momenteel in rustig vaarwater zit. "We presenteren op de Ledenvergadering een bescheiden plusje. Het is fantastisch dat we de zaken nu financieel op orde hebben. Onze accommodatie is vernieuwd en het gaat goed met de prestaties en breedtesport. Op alle fronten is er nu rust."

Vrienden

Hij had het voorzitterschap niet willen missen. "Het was een inspirerende periode die me veel energie heeft gegeven. Er waren een aantal momenten die pijnlijk waren voor mij en voor anderen die ik liever had overgeslagen, maar moeilijke momenten horen erbij. Als ik er geen plezier in had, had ik het niet volgehouden. Ik heb nieuwe mensen ontmoet en er vrienden bijgekregen." Jan Burggraaf is de beoogde opvolger van Zomer. De Bennekommer was KNO-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei, maar is inmiddels gepensioneerd.

Meer berichten