Wereldreizigster Carolijn Visser schreef het boek ‘Selma’, over een Chinees-Nederlands gezin. Het toont haar kennis van China.
Wereldreizigster Carolijn Visser schreef het boek ‘Selma’, over een Chinees-Nederlands gezin. Het toont haar kennis van China.

China avond met Carolijn Visser

Nog niet zo lang geleden was de keus niet groot als je 'buitenlands' wilde eten: naar de Chinees. Daar at je overigens vaak Indisch. Het verschil tussen Indisch en Chinees was niet zo duidelijk... Nu zijn er heel wat meer buitenlandse restaurants en gaan we minder vaak naar de 'Chinees'. De Chinezen zien dat natuurlijk ook en zijn bezig steeds meer van onze echt Hollandse patatzaken over te nemen.

BENNEKOM - De Chinezen voelen zich wel thuis in Nederland! Maar hoe zit dat omgekeerd? Wat weten wij eigenlijk van het grootste land ter wereld? Zijn daar Nederlandse restaurants? Kun je er patat kopen? Dezer dagen hebben we kunnen lezen dat de Chinese premier Li Keqiang bij ons op bezoek was. Hij wil meer zaken met ons doen en onze eigen premier wil meer zaken doen met de Chinezen. Merkwaardig dat één van onze grootste exportproducten, kaas, bij de Chinezen nauwelijks bekend is. Misschien moet een Chinese versie van Frau Antje maar eens flink door China gaan reizen.

Het besef dat we nog maar heel weinig van China weten is voor Jaap Dillen van Novita en Corina IJkhout van VakantieXperts aanleiding om een China avond te organiseren met Carolijn Visser. Carolijn Visser is al vanaf haar vijftiende op reis en schrijft en vertelt daarover. Op haar vijfentwintigste vertrok ze voor een half jaar naar Japan, Taiwan en Honkong. Vanuit Hongkong wist ze de 'potdichte' grens naar China over te steken en maakte daar kennis met het China van Mao. Ze is vooral geïnteresseerd in de plaatsen waar grote veranderingen plaatsvinden. Dat zijn vooral de postcommunistische landenwaar de veranderingen zichtbaar en voelbaar zijn.

Ze schrijft reisverhalen, die beschouwd worden als literaire juweeltjes. Onlangs verscheen haar boek Selma, over hoe Mao een Chinees-Nederlands gezin verwoestte. Selma Vos was de enige Nederlander die in China woonde ten tijde van Laat Honderd Bloemen Bloeien, de Grote Sprong voorwaarts en de Culturele Revolutie. Zij en haar gezin werden slachtoffers van de grootse idealen van de maoïstische heilstaat. Uit dit boek blijkt haar grondige kennis van China.

"Dus wie kun je beter vragen om over China te vertellen dan Carolijn Visser?", zegt Jaap Dillen. "Tegenwoordig is het reizen naar China een stuk gemakkelijker", constateert Corina IJkhout. Zij laat tijdens die avond dan ook graag zien, hoe China is als toeristische bestemming.

De China avond wordt gehouden bij de buren van VakantieXperts, het Kijk & Luistermuseum. De grote zaal is een prachtige accommodatie voor deze bijeenkomst. De datum: maandag 29 oktober 2018. De inloop is vanaf 19.30 uur, de bijeenkomst begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop voor 10 euro bij Novita en bij VakantieXperts. De prijs is inclusief koffie/thee en 1 consumptie

Meer berichten