Eindelijk weer kunst in de Oude Kerk!


Jackie Howard bij een van haar werken, waarover ze enthousiast vertelt. Ze is er trots op te mogen exposeren in de Oude Kerk.
Jackie Howard bij een van haar werken, waarover ze enthousiast vertelt. Ze is er trots op te mogen exposeren in de Oude Kerk. (Foto: )

Eindelijk weer kunst in de Oude Kerk!

BENNEKOM - Het zal ergens in het najaar van 1566 geweest zijn dat de Beeldenstorm doordrong tot in Bennekom. Alles wat behoorde tot de Rooms Katholieke cultuur en tradities werd verwijderd uit de St. Alexanderkerk: de heiligenbeelden, de schilderijen, het altaar... Geheel volgens de toen heersende Calvinistische leer werd de kerk heringericht als een sobere kerkzaal, met witte wanden en een houten preekstoel. Bijna op de kop af 350 jaar later hangt er weer een kunstexpositie in de Oude Kerk of de Dorpskerk.

Door Wout Schotsman

Toegegeven, niet voor het eerst. Kort na de renovatie van de kerk is er ook een kunstexpositie geweest. Er waren goede voornemens en er was zelfs een heuse kunstcommissie, maar het bleef bij goede voornemens. Tot nu! Wat is er gebeurd in die jaren? De renovatie heeft plaatsgevonden met goed gevoel en oog voor de historie van de kerk. Aan de pilaren werden ornamenten hersteld en oude graven werden zichtbaar gemaakt. Het Calvinistische wit werd verfrist en dat blijkt nu een prachtige achtergrond te zijn voor een expositie.

Als naam werd voortaan steeds gebruikt de Oude of St. Alexanderkerk. Toch heel bijzonder voor een protestantse gemeente. En als er iets gebeurt dat de hele bevolking van Bennekom raakt, treurig en verdrietig maakt, dan blijkt de kerk ook Dorpskerk te zijn waar men elkaar kan ontmoeten en waar men samen het verdriet kan uiten.

De buitenwereld wordt steeds meer welkom. Dat blijkt nu ook uit de aankondiging van de expositie: op grote reclamedoeken in het dorp, met zwaaiende banieren, met folders en met een boekje. De buitenwereld is welkom! Er is zelfs een website waarop nadere informatie te vinden is: www.expooudekerk.nl. De expositie 'Verlossend Licht' met werken van Jackie Howard is heel bijzonder. Ja, het zijn schilderijen, maar het materiaal is niet alleen maar verf. Het is intrigerende textielkunst, allemaal geïnspireerd door de Bijbel, Joodse kunst, psalmen en profeten en vooral haar verwondering over de schepping.Nieuwsgierig naar Jackie Howard? www.jackiehoward.nl

De opening van de expositie op 29 september was druk bezocht. Ds. Jan Heine vertelde welke indruk de schilderijen op hem gemaakt hadden. De eerste indruk is 'Wat is de kerk ineens mooi!' Meelopend met Jackie Howard die vertelt over haar werk, raak je ook geïnspireerd. Haar schilderij 'Sterrenwind' zet je midden in de schepping van het heelal. Dat is haar bedoeling: dat een werk een boodschap ademt, dat het je raakt. Ze vertelt van de techniek van haar werk maar vooral van haar intentie: de oppervlakkigheid wegnemen, uitdagen om achter de dingen te kijken. Dichterbij komen, je laten verrassen!

De expositie is van 29 september t/m 25 november, steeds op vrijdag en zaterdag van 10.00 - 15.00 uur. Op die dagen kun je rustig langs de schilderijen wandelen, de toelichting lezen en de inspiratie toelaten. Gaan kijken? Doen! Warm aanbevolen! En op zondag hangen de doeken er ook…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden