Oude lamellen afvoeren en nieuwe lamellen installeren. Dan is zwaar materieel noodzakelijk. Dat zie je niet elke dag op de Langschoterweg.
Oude lamellen afvoeren en nieuwe lamellen installeren. Dan is zwaar materieel noodzakelijk. Dat zie je niet elke dag op de Langschoterweg. (Foto: )

Nieuwe 'zwemwaterwarmhouddeken'

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Het was een ongewone drukte op de Langschoterweg. Wat moeten twee hijskranen en een enorm lange vrachtwagen in vredesnaam op dat smalle weggetje naar het zwembad? Ze kunnen nooit onder het tunneltje door... Dat hoeft ook niet, want ze blijken bij het zwembad te moeten zijn.

Na de Hondenplons, die ook dit jaar weer een groot succes was met honderden honden, is bij de baden de stop eruit getrokken. Zo kunnen de baden schoongemaakt worden. Dan zijn ze 'winterklaar'. Behalve deze keer het diepe bad. Dat zit nog vol water en op het water drijven de warmhoudlamellen. Niet dat de lamellen hard hoeven te werken, want het water wordt natuurlijk niet meer verwarmd. Het harde werk wordt gedaan door een groep mannen die de lamellen op het droge brengen, om plaats te maken voor nieuwe lamellen. De nieuwe lamellen zitten in reusachtige kratten op die enorm lange vrachtwagen. De twee hijskranen tillen de kratten voorzichtig over de machinekamer en zetten ze op de tegels, naast de glijbaan. Een dag later zijn de lamellen keurig opgerold opgeborgen in de behuizing. Zodra het diepe bad ook leeg is, is het bad ook winterklaar. De nieuwe lamellen liggen klaar om het water 's nachts warm te houden in het zwemseizoen 2019.

Bestuursleden Rob Spiegelenberg en Gerrit Beek zijn er natuurlijk vanaf het begin bij. Tenslotte doe je niet elke dag een investering van ruim een halve ton aan het zwembad. "Nee, niet omdat 2019 een jubileumjaar is!", lacht Rob Spiegelenberg. "Het zwembad moet natuurlijk sowieso pico bello onderhouden worden en nu is het hoog tijd om de behoorlijk oude lamellen te vervangen."

Over het jubileum gesproken: hoe ziet het plan om het 50-pjarig jubileum te vieren eruit? Dat is een beetje het project van Gerrit Beek. Hij zit tenslotte al bijna vanaf het begin in het bestuur van 'De Vrije Slag' "Nou ja, vanaf het begin is wat overdreven, maar al wel heel lang." geeft Gerrit toe. Hij heeft bedrijfsleider Kamstra nog meegemaakt, die van 1969 tot 1985 bedrijfsleider was. Helaas, net vorige week overleden. Het zou zo leuk geweest zijn als hij het 50-jarig jubileum nog had kunnen meemaken. Gerrit is bezig gegevens te verzamelen over hoe het 25-jarig bestaan gevierd is. "Toch eens kijken of dat ons ideeën oplevert. Toen hadden ze een flinke jubileumcommissie die de plannen maakte en uitvoerde. Misschien moeten we maar weer zo'n jubileumcommissie optuigen."

"Dat is een mooie klus voor de nieuwe bestuursleden!" roept Rob Spiegelenberg enthousiast. Nieuwe bestuursleden? In een vorig artikel in het Bennekoms Nieuwsblad werden nieuwe bestuursleden gevraagd. "Ja, dat heeft een aantal serieuze kandidaten opgeleverd, waarmee we in gesprek gaan. Wij hopen dat we binnenkort kunnen melden dat het bestuur flink is aangevuld en dat we vol vertrouwen het jubileumjaar tegemoet zien. Dan zijn wij ook winterklaar!"

Meer berichten