Wil van Dijk heeft binnen een jaar 1000 mutsjes gebreid voor het goede  doel (foto: Doriet Willemen).
Wil van Dijk heeft binnen een jaar 1000 mutsjes gebreid voor het goede doel (foto: Doriet Willemen). (Foto: )

Wil breidt 1000 mutsjes voor het ouderenfonds

BENNEKOM -Een enorme berg kleine mutsjes in allerlei vrolijke kleuren ligt er op tafel. In totaal 1000 stuks. En allemaal zijn ze afgelopen jaar gebreid door Wil van Dijk.

Zes jaar geleden las Wil van Dijk voor het eerst iets over de actie Goedgemutst. Goedgemutst is een breicampagne waarbij iedereen mee kan doen om mutsjes te breien of te haken. De mutsjes komen op de dop van flesjes sap (smoothies) en voor ieder verkocht flesje (met muts) gaat 20 cent naar het ouderenfonds dat het geld besteed aan activiteiten voor ouderen en de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. "Toen ik over de mutsjesactie las, leek het me direct leuk om ook mee te helpen," vertelt de Bennekomse enthousiast. "Ik heb altijd graag iets omhanden dus besloot ik mee te doen. Bovendien is het voor een goed doel, dus je bent ook nog eens nuttig bezig. Dat eerste jaar maakte ik er trouwens 'maar' een stuk of honderd".
Ook de jaren erna bleef de productie steeds beperkt tot enkele honderden mutsjes totdat Wil zich vorig jaar voornam om het nu een keer groots aan te gaan pakken: "We hadden net een hele drukke en heftige periode achter de rug waarin we onze zieke dochter en haar kinderen in huis hadden gehad. Toen het gelukkig weer wat beter met haar ging en er niet meer zoveel hulp nodig was, had ik opeens een heleboel tijd over. Ik besloot om mezelf een doel te stellen: 1000 mutsjes breien. Ik ga het gewoon proberen, dacht ik en ben begonnen."
Van Dijk zit vaak 's avonds op de bank te breien terwijl ze ondertussen naar een praatprogramma op TV luistert. "Ik gebruik wol in de kleuren van groenten en fruit want dat past mooi bij de smoothies. Voor een mutsje heb ik ongeveer 20 minuten nodig. Soms maak ik er wel acht per dag, maar andere dagen haal ik dat niet. Aan het einde van elke maand doe ik de mutsjes in een zak en zet die boven neer. Pas geleden heb ik alles naar beneden gehaald en nageteld. Tot mijn verbazing lag ik voor op schema en nu heb ik dus de 1000 al gehaald! En dan te bedenken dat ik vroeger breien nogal suffig vond… Ik heb het pas op latere leeftijd geleerd en toen bleek ik het eigenlijk erg leuk te vinden!"
De flesjes met de mutsjes zijn vanaf februari in verschillende supermarkten te vinden. De mutsjes zijn ook heel geschikt om als eierwarmer of als versiering bij het Paasontbijt te gebruiken. Wil van Dijk kan zich voorstellen dat er meer mensen of breiclubjes zijn die het leuk vinden om dit ook te doen. Dit jaar kun je nog tot 9 december inleveren. Info op de website www.degoedgemutstebreicampagne.nl

Meer berichten