Peter de Pater. (foto: Bert Vos)
Peter de Pater. (foto: Bert Vos) (Foto: )

Dorpsstraat wordt gespaard in plannen gemeente Ede

Door Rick Praamstra

BENNEKOM - De snelfietsroute zal niet alleen door de Dorpsstraat gaan, maar vanaf de Edeseweg opsplitsen met een tak naar de Kerkhoflaan. Deze plannen voor meer veiligheid en betere doorstroming van fietsers presenteert de gemeente Ede op drie inloopbijeenkomsten deze week.

Het nieuwe voorstel is mede tot stand gekomen na overleg tussen wethouder Peter de Pater en Bennekomse organisaties als de Bennekomse Ondernemingsvereniging, Historische Vereniging Oud-Bennekom en de Dorpsraad . Zij hekelden plannen om de snelfietsroute (de gemeente spreekt liever van een doorfietsroute) alleen door de Dorpsstraat te gaan. Het zou het centrum onveilig en niet toegankelijk maken en het karakter van het dorp aantasten.

"Het was fantastisch om met zoveel mensen aan tafel te zitten", meent De Pater. "Er zijn verschillende belangen betrokken. We hebben een goed gesprek gehad over wat ze belangrijk vinden. Als gemeente vroegen we wat ze interessant vonden voor Bennekom. Dit plan is echt ontstaan aan de tafel." De doorfietsroute moet de fietsverbinding tussen Ede-Centrum en Wageningen-Centrum verbeteren. In Bennekom betekent dat onder meer dat de fietspaden op de Edeseweg worden verbreed zodat inhalen eenvoudiger wordt en het stuk Edeseweg na de verkeerslichten op de Molenstraat een fietsstraat wordt. De parkeerplaatsen daar gaan meer naar de zijkant van de weg.. De fietspaden aan weerszijden verdwijnen, maar er is meer ruimte voor fietsers. Wegverkeer die niet bestemming centrum heeft, wordt verleid om via de Kerkhoflaan verder richting Wageningen te gaan. De huidige situatie van Dorpsstraat blijft gehandhaafd. "Wij willen een ongewenste stroom richting de winkelstraat voorkomen met dit plan", verduidelijkt De Pater. "Het sluipverkeer willen we hiermee terugdringen en de fietser die niet in het centrum hoeft te zijn kiest voor de Kerkhoflaan. De fietser die wel in het centrum wil zijn, kiest de Dorpsstraat."

De wethouder infrastructuur hoopt dat veel Bennekommers de inloopbijeenkomsten bezoeken. "We willen zoveel mogelijk Bennekommers bereiken en respons krijgen op onze plannen. Met de ervaringen van de inwoners kan ik naar de gemeenteraad om verslag te doen. Mijn handen jeuken om onze afwegingen te laten zien." In november doet de raad zijn zegje.

Inloopbijeenkomst

De bijeenkomsten zijn op 11 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur op het Van Slootenplein en 12 oktober van 9.00 uur tot 12.00 uur op het Marktplein. Op dinsdag was er al een inloopavond in De Brink. Aanwezigen kunnen de plannen inzien en hun opmerkingen uiten.

Meer berichten