Ellen Bouter op een van de locaties waar straks kunst komt te staan. Ze is goed voorbereid op weer en wind. Een goed advies voor de bezoekers!
Ellen Bouter op een van de locaties waar straks kunst komt te staan. Ze is goed voorbereid op weer en wind. Een goed advies voor de bezoekers! (Foto: )

Het Woest & Bijster - festival

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Hoe krijg je ruim 10.000 mensen aan het 'kunst kijken'? Heel eenvoudig. Je verstopt ruim 20 kunstwerken in de bossen rond Bennekom, je geeft de mensen een routekaart en zegt dat ze er maar langs moeten fietsen. Hoe krijg je die ruim 20 kunstwerken in de bossen rond Bennekom? Dat is minder eenvoudig. Ellen Bouter weet daar alles van.

"Het is niet voor niets maar éénmaal in de twee jaar!" zegt ze lachend als we vragen hoe ze het dit jaar weer geflikt heeft. De voorbereidingen kosten geweldig veel tijd. Om te beginnen... vind maar eens de kunstenaars die speciaal voor Woest en Bijster een kunstwerk willen maken dat een verrassing is in het landschap. Met alle kunstenaars een plek zoeken! "En", verzucht ze. "het rondkrijgen van de financiering is ook een hele kunst!" De lijst van 'mede mogelijk gemaakt door...' is dan ook aanzienlijk.

De organisatoren, Ellen en haar team, hebben het zichzelf ook niet gemakkelijk gemaakt. Ze hebben goed geluisterd naar de reacties op de versie 2016. Veelvuldig was daar de opmerking dat het langer moest. Minstens twee weekeinden en graag ook de week daartussen. Dan is de vraag meteen: wat doe je dan in die week daartussen? Kortom, Woest en Bijster 2018 is een Festival geworden, met van 20 t/m 28 oktober landschapskunst langs een boeiende fietsroute. Daarbij hier en daar verrassend locatietheater. Gedurende de hele periode is het Van Slootenplein een Festivalterrein. De Woest en Bijster- caravan van de vorige keer is nu een Woest en Bijster - tent geworden. De tent is het informatiecentrum voor de bezoekers van de kunstroute en het centrum van het Festival, met hapjes, drankjes, diners en muziek en dans.

Woest en Bijster is niet voor watjes. Wie weet wat voor weer en wind het de stoere bezoekers lastig zal maken. Daarom staat de hele periode op het Van Slootenplein die gezellige, dus warme, tent. Van 10 - 17 uur zijn daar hapjes en drankjes te koop. Natuurlijk is daar ook de verkoop van de routekaarten (1 euro!) en het reserveren van plaatsen bij de optredens. (locatietheater). Van 17 - 19 uur wordt het Woeste Diner opgediend. (10 euro!)Elke dag een ander gerecht met steeds ook een vegetarisch diner. De diners wel reserveren voor 14.00 uur. Van 17 - 19 uur is er live muziek. Op vrijdag 19 oktober is de opening van Woest en Bijster, natuurlijk ook op het Van Slootenplein, van 19 - 20 uur. Op zaterdag 20 oktober is er 'de Woeste Avond': in samenwerking met het Cultuurfonds Ede spelen er van 17 tot 20 uur 4 bands en een dansgroep. Op de zaterdagen 20 en 27 oktober rijdt Bello weer, d.w.z. de Toneelgroep BENK speelt en start steeds bij het Boertje, om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Meer weten? Gauw de routekaart kopen bij Novita. Meer informatie is te vinden op: www.woestenbijster.nl

Meer berichten