De penningmeester van de CBFB overhandigt nog één keer een cheque aan de voorzitter van de Manege zon-der Drempels: met trots maar ook met een flinke portie weemoed.
De penningmeester van de CBFB overhandigt nog één keer een cheque aan de voorzitter van de Manege zon-der Drempels: met trots maar ook met een flinke portie weemoed. (Foto: )

CBFB stopt op het hoogtepunt

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Een bijeenkomst met gemengde gevoelens. Het bestuur van de CBFB komt aan het bestuur van de Stichting Manege zonder Drempels een cheque van 2.639 euro brengen. Elk jaar rond deze tijd is er zo'n bijeenkomst en is er zo'n cheque. Maar deze keer wordt meteen de mededeling gedaan dat het de laatste cheque is. Want de CBFB houdt op te bestaan.

De CBFB is het 'Comité ter Bevordering van Fietstochten en Boslopen'. Het Comité is opgericht in 1976, met als trekker vooral Drikus Haalboom, zelf ook een fanatiek hardloper en toerfietser.. Het huidige bestuur weet het niet helemaal zeker, maar het zou zo maar kunnen zijn dat Drikus ook al voor 1976 hardloopevenementjes heeft georganiseerd. Het Comité zal net de 50 Boslopen niet halen, maar als je die eerste van Drikus meetelt...

Aan het begin van deze eeuw zat het Comité in een flink diepe dip. Het oorspronkelijke bestuur was al behoorlijk op leeftijd en had niet tijdig opvolgers gevonden. Het huidige bestuur heeft het Comité uit die dip getrokken en de organisatie gemoderniseerd. Dat leverde nieuwe successen op. In de beginjaren werden de deelnemerscijfers niet bijgehouden. Dat werd pas vanaf 1980 gedaan. Met een zekere trots wordt gemeld dat er vanaf 1980 26.800 fietsers hebben meegedaan aan de toertochten en 25.930 lopers aan de boslopen. En in al die jaren maar liefst 22.715 euro verdiend voor de Manege. Waarom dan toch stoppen?

De (vooral) heren die toen nog jongere ouderen waren, zijn ondertussen oudere ouderen en hebben evenmin enthousiaste opvolgers weten te vinden. Bovendien is sinds de oprichting van de CBFB de wereld veranderd. Mensen zijn individueler geworden, in een gezin werken beide partners, men wil zich niet voor langere tijd als vrijwilliger binden. Daarnaast worden de kleinere toertochten steeds meer verdrongen door grootschalige evenementen die worden georganiseerd door betaalde krachten. Voor vrijwilligers is het haast niet te doen om te voldoen aan de soms waanzinnige vergunningseisen. Het bestuur treurt niet. Het heeft besloten op het hoogtepunt te stoppen. Langzaam inzakken is geen pretje. Tot dusver was elke toertocht en elke bosloop een feest. Als dat niet meer lukt is het tijd om te stoppen, trots op wat in al die jaren is neergezet.

Het bestuur van de Manege zonder Drempels neemt natuurlijk graag die laatste cheque aan. Het was een mooie tijd en een mooie samenwerking. De Manege zonder Drempels was een ideale start- en finish-locatie voor al die fietsers. In 2019 nog één keer de Februariloop. Dat moet een prachtig afscheid worden, vooral ook voor alle vrijwilligers, meestal ook al behoorlijk vergrijsd. Is er een doorstart mogelijk? Als zich vóór februari iemand meldt met een goed plan en een stevig verhaal…

Meer berichten