Mark van Steenbergen (midden) en Luc Kipmulder overhandigen het eerste exemplaar aan Sandra Verkerk. (Foto: gertbudding.nl)
Mark van Steenbergen (midden) en Luc Kipmulder overhandigen het eerste exemplaar aan Sandra Verkerk. (Foto: gertbudding.nl) (Foto: )

Memorabel boek Eric Baas

Door Gert Budding

BENNEKOM – De Bennekom voetballers Luc Kipmulder en Mark van Steenbergen hebben het gedenkwaardige boek, 'Onderuit de waterzak', over het bewogen leven van verzorger Eric Baas vormgegeven. Vlak voor zijn sterven vertrouwde Baars nog veel anekdotes aan het papier toe. Kipmulder en Van Steenbergen smeedden het tot een verhaal in boekvorm en plaatsten het op de juiste pagina's.

Het uitgeven van zijn belevenissen in een boek was een wens van Baas. Hij overleed aan de gevreesde ziekte. "Juni vorig jaar werd bij Eric alvleesklierkanker geconstateerd", weten Van Steenbergen en Kipmulder. Eric Baas (1956) was jarenlang verzorger in het amateurvoetbal op de Veluwe. "Dat ging van Fortissimo tot Bennekom, van Achterveld tot Edesche Boys en bij elke voetbalclub waar 'Baasje' de waterzak hanteerde liet hij een onuitwisbare indruk achter", schrijven Kipmulder en Van Steenbergen. Eric Baas, vaak met zwarte plastic handschoentjes, was meer dan een verzorger. "De spelers vermaken met schunnige grappen en anekdotes werd zijn tweede natuur", zeggen de auteurs. Elk voetbalseizoen kwamen er nieuwe herinneringen bij. "Dat varieerde van een uit de hand gelopen carnavalsweekeinde in Kerkrade tot een opzienbarend bezoek aan een moskee. Ook maakte hij opzettelijk de voetbaltas van een van de gevaarlijkste speler van de tegenstander zoek en zorgde hij ervoor dat een collectief diarree spontaan bij de tegenstander ontstond." Eric Baas was kundig. Tot twee keer toe redde hij het leven van een voetballer door razendsnel te handelen. "De heldenstatus was hem vreemd. Helpen zag hij als zijn taak en dat gold niet in de laatste plaats voor kleinzoon Twan die lijdt aan een zeldzame en levensbedreigende aandoening."
Eric Baas was onvermoeibaar en denderde maar door. Vorig jaar werd bij hem alvleesklierkanker geconstateerd. "Maar hij ging de strijd aan en liep zelfs nog één keer de Vierdaagse", weten Kipmulder en Van Steenbergen.

Het boek kost 15.00 euro en is verkrijgbaar via fb.me/onderuitdewaterzak

Meer berichten