Hans Rozeboom nog één keer tussen zijn bloemen. De winkel gaat dicht. Hij wordt weer hovenier!
Hans Rozeboom nog één keer tussen zijn bloemen. De winkel gaat dicht. Hij wordt weer hovenier! (Foto: )

De bloemen zijn uitgebloeid

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Hans Rozeboom runt al 40 jaar twee bedrijven: de winkel / het tuincentrum en het hoveniersbedrijf. Op 27 oktober gaat de winkel dicht. Hij houdt op met de verkoop van planten en bloemen en potten en andere tuincentrum-artikelen. Waarom? Hij wil weer naar buiten!

Als we het gesprek beginnen, legt hij een soort album op tafel. Ik heb wel een vaag vermoeden wat daar in zit. Inderdaad. Als ik zeg: "Kom Hans, we gaan nu even een foto maken voor bij het artikel," slaat hij het album open en laat een lichtelijk vergeelde, eigenlijk meer nostalgisch verbruinde, foto zien. "Zo zag het bedrijf eruit toen we 40 jaar geleden begonnen. Als je die foto nu eens gebruikt, met een foto erbij van hoe het er nu uitziet?" Tja, leuke foto. Zo moet het er uitgezien hebben, toen ik in Bennekom kwam wonen. "Dat is toch precies het stuk van het bedrijf dat je gaat sluiten? Dan kan ik je ook wel fotograferen als je een balk voor de deur houdt...." Kortom: het werd een foto tussen verdorde bloemen. Een mooie symboliek. Want de winkelier houdt ermee op, maar de hovenier is nog vitaal en actief!

Hans legt het eenvoudig en duidelijk uit. "Ik ben 60 en fit en gezond. Ik heb kinderen en kleinkinderen. Als je 80 uur in de week werkt, dan zie je daar te weinig van. Ik zou wel eens 5 dagen in de week van 8 tot 5 willen werken." Bij een baas gaan werken? Nee, dat nou ook weer niet, maar hij wil wel vaker naar buiten. Ook gewoon met zijn handen in de grond wroeten, een tuin aanleggen of een tuin winterklaar maken. Gewoon weer hovenier zijn, werken samen met zijn mensen, waar hij nu de plannen en de planning voor maakt. Waarom hij nu 80 uur in de week werkt? Tja, de winkel is ook op zaterdag open en de bloemen hebben ook op zondag dorst. Dan ga je op zondag dus gewoon water geven.....

De winkel levert toch ook een belangrijk deel van zijn inkomen? Met die vraag is Hans ook snel klaar. Het kan zijn dat je goed verdient en dan 80 uur in de week moet werken of dat je goed kunt rondkomen met 40 uur per week werken en meer tijd hebben voor gezin en familie en hobby's. Het is duidelijk waar zijn grote liefde ligt. Bij het hovenieren dus. Hij heeft al een grote en trouwe klantenkring in Bennekom en omstreken. Daar gaat hij zich op storten. Met de energie die vrij komt omdat hij die niet meer aan de winkel hoeft te besteden kan het hovenierswerk nog beter gepland worden en kan er nog betere kwaliteit geleverd worden.

Hans is nu 60. Ooit gingen mensen die bij een baas werken op hun 65-ste met pensioen. Dat is nu wat anders. Wanneer denkt hijzelf met pensioen te gaan? Hij aarzelt geen moment: "Ik ga door zo lang het kan. Tot mijn 75-ste of zo!" Het is duidelijk. Hans heeft in zijn kop al afscheid genomen van de winkel. Zijn klanten kunnen dat doen tijdens de uitverkoop van 29 september tot 27 oktober.

Meer berichten