Stadsdichteres Larissa Verhoeff heeft haar eerste openbare optreden in haar eigen Bennekom, in de Elterse Hof!
Stadsdichteres Larissa Verhoeff heeft haar eerste openbare optreden in haar eigen Bennekom, in de Elterse Hof! (Foto: )

En toen was er champagne!

BENNEKOM - "De bank is om op te zitten, niet om op te staan... maar kleine mannetjes moeten soms iets doen om zichtbaar te zijn". Met deze woorden begon Wout Schotsman, als voormalig secretaris van Idee in Uitvoering, zijn speech voor bewoners van de Elterse Hof. Al snel introduceerde hij Larissa Verhoeff, sinds een aantal dagen stadsdichteres van Ede, die ook op de bank ging staan. Daarmee was de toon gezet, het voorbeeld gegeven en zo werd de 'ontmoetingsbank' ingewijd.

Het was een bijzondere happening daar aan de Elterse Hof. De buurt was heel gelukkig met het besluit van Idee in Uitvoering om de derde van de acht 'jubileumbanken' in 'hun' plantsoen te plaatsen. Donderdagmiddag werd de bank bezorgd en geplaatst; vrijdag moest er nog veel aan gedaan worden: de letters goud schilderen, de bank met beton stabiliseren en waterpas zetten. Begin van de avond was Jan Mostert, de smid, klaar met zijn deel van het werk. De buurt zorgde ervoor dat alles er netjes bij lag, want zaterdag, tijdens de Nationale Burendag, zou de bank 'onthuld' worden. Onthullen? De hele buurt heeft de bank al gezien. Dus werd gekozen voor inwijden en wel met champagne!

Larissa Verhoef, de stadsdichteres van Ede, klom op de bank en bracht haar loflied op de amberboom waar de bank omheen staat:

ONTMOET DE AMBERBOOM.

Als je even wilt ontsnappen Weg van apps en algoritmes Kom dan zitten onder de takken Voor wat rust in je bestaan Voor wat lucht door je ventiel Voor wat fitness voor je ziel. Laat je gedachten vrij en waaien Voel je een vriend van deze boom Nee, beter, wees de boom. Zit stil. Nee, stiller... Nóg stiller... Ja het lukt! Voel dat de boom een beetje bukt Wieg zachtjes met hem mee Zie, je stamt en wortelt; Je bent een deel van het geheel Er landt een duif tussen je oren Een eekhoorn bouwt een nest achter je nek Druk hè, maar wat een vrede Op deze mooie fijne plek. (citaat)

En toen was er champagne! Larissa kreeg een fles champagne in de hand gedrukt, terwijl de aanwezigen haastig een glas in de hand gedrukt kregen dat gevuld werd met 'bubbels'. Ze bleek uiterst handig in het openmaken van een fles champagne en de verwachte knal werd met gejuich en applaus ontvangen!

Wiets Lysen wist haar snel het gedicht te ontfutselen, met de bedoeling er een soort plaquette van te maken. Inmiddels was de dreiging van regen een echte regenbui geworden. De maker van de ontmoetingsbank, smid Jan Mostert, vertelde enthousiast over zijn ambachtelijke handwerk, over het aambeeld, het vuur, het ijzer en de hamers en hoe dan na vele uren de onderdelen voor het hekwerk klaar liggen voor de montage. Hij vertelde nergens zo hartelijk ontvangen te zijn als in de Elterse Hof en bedankte voor de vele complimenten die hij heeft gekregen. "Nog vijf banken te gaan!" Toen joeg de regenbui de bezoekers naar drogere plekken. De amberboom begon verlegen al vast een beetje te kleuren. De herfst is begonnen.

Meer berichten