Reina in de 'Voortuin' aan de Jonker Sloetlaan. Niet zo maar een voortuin, maar een verbindende buurtactiviteit.
Reina in de 'Voortuin' aan de Jonker Sloetlaan. Niet zo maar een voortuin, maar een verbindende buurtactiviteit. (Foto: )

Zit je niet lekker in je vel? Kom kennis maken met een coach!

BENNEKOM - Het zal niet iedereen opgevallen zijn, maar je treft naast steeds meer voordeuren een bordje 'coach' aan. Als je aanbelt komt er ongetwijfeld een vriendelijk lachende dame aan de deur, die je uitnodigt om binnen te komen voor een goed gesprek. Waarom zou je aanbellen? Wie zijn al die coaches en wat doen ze?

Bij Reina Kuiper hangt er nog geen 'coach'-bordje naast de voordeur, maar ze lacht wel vriendelijk en nodigt me uit om binnen te komen. Vooraf heb ik even gegoogled en ik vond op de website van de NOBCO: 'ir. R. (Reina) Kuiper, Hart en Handwerk.' NOBCO staat voor 'Nederlandse orde van beroepscoaches'. Die orde bestaat dit jaar 15 jaar en heeft nu een actie om mensen laagdrempelig kennis te laten maken met coaches. Reina Kuiper doet daaraan mee.

De buurt kent haar natuurlijk als de onvermoeibare trekker van het 'Voortuinproject' aan de Jonker Sloetlaan. Ze heeft gestudeerd aan de WUR en jaren gewerkt bij SME Advies in Utrecht waar ze verantwoordelijk was voor de thema's water en natuur. Op die site vinden we ook de mededeling dat ze werkt als zelfstandig (natuur) coach. "Dat doe ik maar één dag in de week", zegt ze haastig. Ze werkt voor de WUR. Van daaruit begeleidt ze VWO-docenten om het VWO beter te laten aansluiten op de universiteit. Die overgangsperiode zit vol met keuzemomenten en studenten hebben vaak 'sparringpartners' nodig om goede keuzes te maken.

Niet alleen studenten hebben een leven vol keuzemomenten. Iedereen heeft dat in meer of mindere mate. Het hangt ook van je levensfase af. Aan het begin van een carrière, ambitieus, prestatiegericht, jong gezin, kinderen, heel veel ballen in de lucht willen houden, dat is de periode waarin veel burn-outs voorkomen. Dat is ook een periode waarin een coach kan helpen keuzes te maken. "Dat is niet zeggen hoe het moet, maar vragen stellen, net zo lang totdat iemand zelf de conclusie trekt en antwoorden vindt", vertelt Reina. Zij houdt ervan mensen mee te nemen de natuur in. Daar is rust. Een prima plek om te relativeren, om vragen te stellen en antwoorden te vinden. Is dat wat anders dan een goed gesprek met een goede vriend? Het verschil is dat de coach onafhankelijk is en op een vrije manier naar je verhaal luistert. En vooral: dat hij / zij heeft geleerd de juiste vragen te stellen. Op www.komnaardecoachdag.nl kun je een coachgesprek boeken, op 28 september 's ochtends in Natuurvriendenhuis 'De Bosbeek' in de Bennekomse bossen. Wellicht een coachgesprek met Reina.

Meer berichten