Sjouke (links) en Linda van den Hul in een van de zalen van Dance Studio Bennekom.
Sjouke (links) en Linda van den Hul in een van de zalen van Dance Studio Bennekom. (Foto: )

Passie voor dansen leidt tot successen

Sjoukje en Linda van den Hul begonnen in 2013 uit passie voor dans Dance Studio Bennekom. Na zware jaren vol locatiestress is de dansschool van de zussen nu een plek waar leerlingen niet alleen leren dansen, maar ook werken aan hun karakter. Dat leverde meerdere kampioenschappen op.

Door Rick Praamstra

BENNEKOM - In de kleedkamer van Dance Studio Bennekom aan de Van Brienenstraat doen de Bennekommers hun verhaal. Na ruim twee jaar verhuisden ze van de gymzaal van de Julianaschool en andere zalen naar hun eigen locatie: hun grootste wens toen ze hun school startten. "Dit is echt een heel fijne plek", vertelt Sjoukje. "Sommige kinderen komen hier zo vaak per week dat het voor hen als een tweede huis voelt."

De zussen overwonnen stress, onzekerheid en ambtelijke procedures voor hun eigen locatie. Sjoukje: "O, wat een opluchting was het toen we eindelijk konden dansen hier. We hebben zoveel moeten verbouwen, echt verschrikkelijk was dat." Linda: "Het is ons niet komen aanwaaien; we hebben hard moeten werken om alles voor elkaar te krijgen. Op dat moment is het heel zwaar. Achteraf maakt het dan zo bijzonder en waardevol dat we hier nu zitten."

Dance Studio Bennekom wil een familiegevoel uitstralen. Natuurlijk leren docenten de kinderen, jongeren én volwassenen danstechniek, maar karaktervorming is net zo belangrijk, vooral bij de jeugdige leerlingen. "Ze mogen gezien worden en zichzelf zijn en dat maakte hen zelfverzekerder", legt Sjoukje uit. Linda vult aan: "we merken dat ze na een rotdag op school of bij drukte door middel van dans even kunnen ontspannen. Of dat nu via trainingen of wedstrijden is; via dans, muziek en bewegen kunnen ze zich uiten en ontwikkelen."

Hun benadering leverde ook veel succes op. Bijna elk jaar kon de dansschool wel een Nederlands kampioenschap bijschrijven. Hoe verklaren ze hun succes? Sjoukje: "Ik denk dat we heel veel lol in onze lessen stoppen en dat stralen de leerlingen op het podium uit tijdens wedstrijden. De balans is goed in de lessen en we luisteren ook naar de kinderen. Daarnaast wordt er ook gewoon keihard gewerkt."

De zussen zijn 'twee handen op één buik'. Ze zijn vrienden en kunnen alles tegen elkaar zeggen. De rolverdeling is helder: Sjoukje geeft vooral les, Linda regelt veel en is meer van de bedrijfsvoering. "Ik vind organiseren leuk en wil ervoor zorgen dat alles goed gaat en iedereen goed geïnformeerd is. Het geeft mij veel voldoening als een show vlekkeloos verloopt."

Hun liefde voor dans bindt hen. Na al die jaren kan Linda nog steeds emotioneel raken als ze haar zus ziet lesgeven. "Ik geniet van de dansen die Sjoukje maakt; soms sta ik echt te huilen aan de kant. Zij kan het zó goed overbrengen op de kinderen." "De dansers zelf zijn het leukste van Dance Studio Bennekom", glundert Sjoukje. "Je stopt er zoveel energie in en als je dan ziet dat kinderen meer durven en dat ze meer vooraan gaan staan, is dat echt heel mooi. Ik zie hen groeien."

Meer berichten