Het zwaarste werk is gedaan. Het grondwerk voor de plaatsing van de ontmoetingsbank is klaar. De bank mag komen!
Het zwaarste werk is gedaan. Het grondwerk voor de plaatsing van de ontmoetingsbank is klaar. De bank mag komen! (Foto: )

Elterse Hof krijgt ontmoetingsbank

Door Wout Schotsman

BENNRKOM - Er zijn van die initiatieven die rumoer en spektakel nodig hebben om een succes te worden. Er zijn ook initiatieven die bescheiden en in stilte ontstaan en die van flink maatschappelijk belang zijn. Dat geldt vooral ook voor buurtinitiatieven. Niet voor niets kennen we in Nederland sinds 2006 de Burendag. Voor de hand liggend ook dat er op dit gebied een samenwerking is ontstaan tussen het Oranjefonds en Douwe Egberts. Want vaak begint zoiets met even samen een bakkie doen...

De Elterse Hof is een rustig straatje waar autoverkeer alleen komt als iemand er moet zijn. Als je van de Van Balverenweg afkomt en de Elterse Hof opgaat, heb je links en rechts een riant ruime entree: gemeentelijk plantsoen met mooi groen gras en een paar bomen. Veel van de bewoners van de Elterse Hof kennen elkaar. Ze houden van hun rustige straatje en ze zijn er trots op. En ze willen zich best inspannen om het zo te houden of zelfs nog leuker te maken. Zo ontstond tijdens 'een bakkie doen' het idee om van het plantsoen aan de linkerkant van de entree een bloementuin te maken, een soort bijenparadijs. Er kwamen zelfs twee forse insectenhotels bij te staan! Het bleef niet bij een burenactie: er werd een klas van De Prinsenakker uitgenodigd om de bloemen in te zaaien en die klas mocht ook een naam bedenken voor het bijenparadijs!

Dat is nu precies het soort initiatieven dat de Stichting Idee in Uitvoering graag ziet ontstaan en dan ook graag ondersteunt. Voormalig secretaris Wout Schotsman vertelt enthousiast over bescheiden initiatiefjes die uitgroeiden tot actieve buurtcomités. Als een sneeuwballetje dat gerold wordt en dan steeds groter wordt! De Stichting Idee in Uitvoering ontstond 20 jaar geleden en heeft elk jaar heel wat initiatieven ondersteund die bij bijdragen aan 'sociale samenhang', de statutaire doelstelling van de stichting. Het 20-jarig bestaan wordt gevierd door de bevolking van de gemeente Ede een achttal 'ontmoetingsbanken' aan te bieden. De derde bank wordt geplaatst in het plantsoen aan de rechterkant van de entree van de Elterse Hof, rond een jonge amberboom. "Ja, het is ook een beetje een beloning voor het groeiende buurtinitiatief", zegt hij. De bewoners hebben net het gras rond de boom weggehaald, zodat de bank geplaatst kan worden. Niet zomaar een bank, maar een hekwerk van ambachtelijk smeedwerk!

De onthulling van de bank vindt plaats op zaterdag 22 september, vanaf 14.00 uur. De nieuwe stadsdichteres van Ede, de Bennekomse Larissa Verhoeff, heeft daar haar eerste openbare optreden. Ze draagt een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor over buren, bomen en banken... Niet alleen de bewoners van de Elterse Hof zijn welkom, maar ook de 'buren / belangstellenden' uit een wat wijdere omgeving! Het wordt een korte 'plechtigheid', met enkele toespraakjes en een gezellig samenzijn. Daarna gaan de buren weer aan het werk in hun eigen buurttuin.

Meer berichten