De reactie van Larissa Verhoeff op haar benoeming als stadsdichteres van Ede: "Hier staat een gelukkige vrouw!"
De reactie van Larissa Verhoeff op haar benoeming als stadsdichteres van Ede: "Hier staat een gelukkige vrouw!" (Foto: )

Bennekomse Larissa Verhoeff stadsdichter van Ede

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Het was bloedstollend spannend tijdens de stadsdichtersverkiezing in Cultura. De drie kandidaten hadden elk hun gedichten voorgedragen en het bijna 100-tallige publiek mocht aangeven wie de publieksvoorkeur kreeg. De presentator liet er meteen geen twijfel over bestaan: één kandidaat mocht sowieso door naar de finale. Larissa Verhoeff! Goed luisterend naar het applaus dat de dichters kregen op hun voordracht, was dat een voorspelbare keus. Maar dan nog de finale. Wie zal de tegenstander worden van Larissa? En wie zal dan de keus zijn van de jury? Zou de jury tegen het publiek in durven gaan?

In de finale streed dichteres Larissa tegen de enige dichter van het gezelschap. De drie juryleden, onder de charmante en bekwame leiding van wethouder Hester Veltman, gaven elk hun oordeel over de finalegedichten. Het werd niet gezegd, maar het was voelbaar. De keuze leek al te zijn gemaakt. Toch bleef de spanning aanwezig, zeker ook bij de finalisten, toen de jury zich terugtrok om een besluit te nemen.Singer-songwriter Rogier Pelgrim mocht deze 'pauze' opvullen , maar de spanning bleef. Zeker bij de twee kandidaten die nauwelijks stil konden blijven zitten. Voorzitter Hester Veltman lichtte de keus van de jury toe: gekozen werd voor de enthousiaste voordracht en de originele insteek van Larissa Verhoeff. Zij is in de komende drie jaar de stadsdichteres van Ede!

Eerste optreden

"Hier staat een gelukkige vrouw!" riep Larissa het publiek toe, met een bos bloemen in de armen. Tijdens belangrijke gebeurtenissen mag zij achter de lessenaar plaatsnemen en woorden van verbinding spreken of net even een ander geluid laten horen, zoals de officiële taakomschrijving vermeldt. Aanstaande zaterdag is al haar eerste optreden. Dan wordt in de Elterse Hof een 'ontmoetingsbank' onthuld, die door de Stichting Idee in Uitvoering aan de bevolking van Bennekom wordt geschonken.Zij zal dan een een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voordragen. "Het begint meteen al te borrelen!", zei Larissa, toen ze hiervoor gevraagd werd.

Larissa kreeg een enorm applaus van het publiek voor haar gedicht 'Recept voor Ede'. Het gedicht is geschreven voor 'nieuwkomers', zoals zij ooit ook was, uit eigen ervaring dus. Het is even wennen, even duwen en kneden, maar dan is de liefde voor Ede aanwezig en smaakt Ede naar meer!

Meer berichten