Renske Polderman en Hüseyin Öztas
Renske Polderman en Hüseyin Öztas (Foto: Rick Praamstra)

Trek Renske en Hüseyin aan hun jasje

Rick Praamstra

BENNEKOM - Voelt iemand zich eenzaam? Wil je iets organiseren namens je buurt? Wil je als jongere je creatieve ei kwijt? Alle kwesties die in de Bennekomse samenleving spelen zijn te bespreken met burgercoach Renske Polderman en samenlevingscoach Hüseyin Öztas van welzijnsorganisatie Malkander. Zij willen dat Bennekommers hen beter weet te vinden.

Er is een goede kans dat je Renske of Hüseyin de komende tijd door Bennekom ziet lopen of fietsen. Ze willen bereikbaar zijn voor de Bennekommers. Soms zullen de welzijnswerkers aanwezig zijn bij steunpunt Broek-Akker op de Hof van Sint Pieter naast het Timmanshof, maar ze zullen vaak in het dorp zelf te vinden zijn.

Bij Renske kunnen inwoners terecht voor individuele vragen, opmerkingen of ideeën. Ze noemt het voorbeeld van de eenzame buurman. Sinds enkele jaren wil de overheid dat senioren zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Verhalen van ouderen die daardoor amper het huis uitkomen en zich eenzaam voelen zijn legio. "Als je je als buren of familie zorgen maakt, heb ik geen moeite om de stoute schoenen aan te doen en even langs te gaan om te kijken of ik iets kan doen."

Malkander heeft de capactieit om actie te ondernemen, verduidelijkt Hüseyin. "Onze kracht zit in preventie, snel kunnen inspelen op een situatie en vroeg signaleren. De overheid is een weg ingeslagen om ouderen zo lang mogelijk thuis te houden. Dat brengt wel knelpunten met zich mee. Door achter de voordeur te komen en aansluiting te houden bij de doelgroep zorgen we ervoor dat de situatie niet explodeert."

Spin in het web

Hüseyin richt zich als samenlevingscoach meer op de groep, al zullen hij en ook Renske niet naar elkaar wijzen als Bennekommers met een individuele vraag of groepsvraag hen aanspreken. Zo kan Hüseyin Bennekommers onder andere adviseren over fondsen. Het duo wijst er ook op dat verenigingen en organisatie kunnen aankloppen voor advies.

De Malkander-medewerkers hameren erop dat zij een tussenpersoon zijn. Hüseyin: "Wij geloven erg in de kracht van de bewoners van Bennekom. Onze kracht is dat wij hen kunnen helpen. We zijn een spin in het web: bij vragen of initiatieven schakelen we onze contacten in ons netwerk in en kijken wat er mogelijk is. Samen met bewoners geven we er dan vorm aan. Als alles dan loopt, trekken wij ons weer terug."

Renske en Hüseyin wonen in Utrecht en Ede. Zij prijzen de Bennekomse maatschappij. Renske: "Ze zijn relaxed met de voeten op de grond. Niets is te moeilijk: 'moet er iets geregeld worden? Dan regelen we dat gewoon!' Er hangt hier een bepaalde saamhorigheid en geborgenheid." Hüseyin: "In Bennekom heerst echt een wijkcultuur. Ik moest laatst een een schroevendraaier halen, maar had geen geld op zak. Ik kon het bij de winkel gewoon op rekening laten zetten. Hier zie je nog dat men vertrouwen in elkaar heeft. Dat mis ik in een stadse samenleving."

Meer berichten