Peter Samwel zet graag de deur voor iedereen open: Welkom in het Café van Verdieping om belevingen te delen.
Peter Samwel zet graag de deur voor iedereen open: Welkom in het Café van Verdieping om belevingen te delen.

Hond: "Mijn baas is mijn god!"

Wout Schotsman

BENNEKOM - Peter Samwel zet graag de deur van A&A open voor gasten van 'zijn' Café van Verdieping. 'Zijn'? Nou ja, hij is één van de 4 initiatiefnemers en meestal de woordvoerder. In september start de derde jaargang van de Café van Verdieping-bijeenkomsten. Hoe waren de eerste twee jaargangen? Welke onderwerpen trokken volle zalen? Is er een trend te ontdekken?

Aan die vragen gaat nog een andere vraag vooraf: Waarom in een café en wat is verdieping? Voor Peter Samwel is er sprake van verdieping als er onderwerpen aan de orde komen waar je normaal amper over nadenkt en waar je door een lezing in het café van elkaar wijzer kunt worden. De bijeenkomst moet een beleving zijn, je moet iets ervaren, nieuwe gedachten krijgen, je realiseren dat er meer is in het leven dan je ziet en hoort. Verdieping is ook als je plotseling beseft dat je met je hart erbij betrokken bent en niet alleen met je hoofd. Daarom worden de bijeenkomsten niet in een kerkgebouw in Bennekom gehouden maar liever in een kroeg. Er moet geen drempel zijn om binnen te komen.

De beleving van belevenissen / ervaringen

En is dat gelukt? Hebben bezoekers het als een beleving ervaren? Hij is daar duidelijk over. In het eerste jaar kozen we wellicht nog te veel voor intellectuele onderwerpen, zoals boekbesprekingen of de actualiteit. Die avonden werden soms te mager bezocht. Het tweede jaar had het Café van Verdieping driemaal een overvolle zaal. De sprekers hadden het over ervaringen die we allemaal wel eens hebben. Hoe gebruik je je eigen intuïtie in? Ziek zijn en weer beter worden en je afvragen hoe dat kon? Iemand die vertelt contact te hebben met overledenen. Misschien willen we dat allemaal wel eens. Allemaal onderwerpen die je hart raken, die over jou zouden kunnen gaan en dus persoonlijk zijn. Dat leverde vaak geëmotioneerde momenten op waarin mensen echt geraakt werden door het spirituele.

Programma voor het seizoen 2018/2019

Voor het komende seizoen staan er weer zulke onderwerpen op het programma: dromen (wat zeggen die?) , engelen (op je schouder gehad?), astrologie (heeft de astroloog soms gelijk?). Op 17 september is het eerste Café van Verdieping van het seizoen 2018/2019. Dan gaat het over dieren maar stiekem toch vooral ook over mensen. Wat zegt het over je dat je een hond of een kat hebt? Is het echt zo dat baasjes op hun hond gaan lijken, of is het omgekeerd? Zijn de dieren als een spiegel voor mensen? Wat kunnen wij van dieren leren en wat laten ze ons zien? Dieren worden in deze tijd met steeds meer respect behandeld. Hoe komt dat? Peter Samwel hoopt op vier maal een volle zaal! De Cafés van Verdieping vinden dit seizoen weer plaats Groepsrestaurant A&A, Veenderweg 3 te Bennekom. Het eerstvolgende vindt plaats op 17 september, vanaf 20.00 uur. Entree: 12,50 euro. Kaartverkoop bij Boekhandel Novita te Bennekom.

Meer berichten