Een jonge Bennekomse leert dorsen van een ervaren rot in het vak.
Een jonge Bennekomse leert dorsen van een ervaren rot in het vak. (Foto: Rick Praamstra)

Vlegeldag houdt oude ambacht in ere

Vlegeldag is al meer dan dertig jaar een Bennekoms begrip. Weinig is veranderd aan het programma in al die jaren. Bennekoms viert op deze dag haar (boeren)historie en cultuur. De volle dorpsstraat op de woensdag van de Heideweek bewees dat de dag immens populair blijft.

Door Rick Praamstra

BENNEKOM - Rond twaalven is het al goed druk in Bennekom. OBK speelt vrolijke deuntjes, de zoete etensgeuren verspreidden zich door de Dorpsstraat en bij het Bart van Elstplantsoen en de Kerkstraat vermaken vooral kinderen zich met oude ambachten. Om 12.07 uur roept Vlegeldag-voorzitter Peter Wijngaard Piet van den Hurk uit als winnaar van de Gouden Vlegel.

Een gezonde spanning voelde Wijngaard voor zijn eerste Vlegeldag als voorzitter van de Stichting Vlegeldag. "Ik werd vanochtend een beetje onbestemd en leeg wakker. Ik was niet heel zenuwachtig. Er is al zoveel gebeurd de laatste dagen. Ik had het gevoel van 'laat het nu maar komen'."

De kersverse voorzitter wijzigde weinig aan het programma; hij breidde enkel het aantal ambachten uit met glasblazen en houtzagen. Hij vindt het belangrijk dat het Bennekomse publiek de ambachten krijgt voorgeschoteld. "Je ziet steeds meer dat het werken met handen verdwijnt en men steeds meer de computer, iPad en iPhone gebruikt. Daarom is het goed om ook nog vast te houden aan oude tradities en ambachten, deze in ere te houden en over te brengen van oud naar jong. Het zou heel jammer zijn als oude ambachten uitsterven."

Houtsculptuur

De Vlaming François Pauwels is één van de laatste vakmensen die het ambacht van houtsculptuur uitvoert. Geconcentreerd snijdt hij met een guts zeer gedetailleerd stukjes hout weg om daarvan houten figuren te maken. Hij staat nu vier jaar op Vlegeldag en komt er graag. "Ik ken hier inmiddels een paar vrienden."

De 70-jarige Antwerpenaar beseft dat hij een van de laatste der mohikanen zijn. "Ergens is dat wel jammer, maar het is niet meer te betalen en er valt niets meer mee te verdienen. Als gij een kast ziet in de winkel van 1000 euro en dezelfde handgemaakte kast van 3000 euro, koopt gij meestal die van 1000."

Maar niet overal verdwijnen ambachten. Klompenmaker Jan Hendrikse uit het Twentse Enter geeft les aan klompenmakers in spe. "Steeds meer mensen melden zich aan." Momenteel zijn er vierentwintig ambachtelijke klompenmakers, vertelt Hendrikse. "De jongste is achttien jaar; hij is op zijn veertiende begonnen."

De Enterse vakman is voor het eerst op Vlegeldag. Hij geniet van de 'nationale feestdag van Bennekom'. "Klompenmaken is mijn hobby. Het is leuk om van hout iets te maken waar je op lopen kan. Als je eenmaal klompenmaker bent, raak je ermee besmet en is er geen weg terug."

Naast aandacht voor ambachten is Vlegeldag vooral ook een dag van ontmoeting, meent Wijngaard. "Veel Bennekommers komen speciaal hierheen om oude vrienden weer te spreken."

Meer berichten