De grote gele machines doen het ruige werk, de bikkels van het Kinderdorp rapen splinters en spijkers en leveren het huttendorpterrein weer schoon op.
De grote gele machines doen het ruige werk, de bikkels van het Kinderdorp rapen splinters en spijkers en leveren het huttendorpterrein weer schoon op. (Foto: )

Hoe het Kinderdorp verdween...

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Vrijdagmiddag, tegen 4 uur, tijdens de kijkmiddag van het Kinderdorp, liepen er nog minstens 3.000 mensen op het Landgoed Kinderdorp. Een drukte van jewelste! Zaterdagmiddag, tegen 4 uur, is het Landgoed Kinderdorp een kale vlakte: geen tenten, geen keten, geen hutten, geen kinderen, geen actieve vrijwilligers in gele T-shirts. Wat is er in 24 uur gebeurd?

Een week lang is de Achterstraat een van de drukste straten in Bennekom. Verkeersregelaars loodsen de jonge inwoners van het Kinderdorp naar de parkeerplaats voor fietsen, al glippen er altijd wel slimmeriken tussendoor die de fiets ergens in een berm neerzetten. Slimmeriken? Op zaterdag blijkt dat er in de berm nog 2 fietsen zijn blijven staan. Sleuteltje kwijt? Het autoverkeer is wat lastiger te regelen, maar ach, de meeste chauffeurs reageren met begrip en zonder haast. En als op vrijdagmiddag de kijkmiddag begint en er zeker een ruime 1000 bezoekers staan te wachten voor de poort, hoeven de poortwachters niet te roepen "Niet duwen!" want de bezoekers wandelen op hun gemak het terrein op en een goed uurtje later, veelal samen met de kinderen, het terrein weer af.

De grote verdwijntruc

Maar dan begint de echte drukte. De medewerkers in hun gele T-shirts zwermen als mieren over het terrein. Het bouwteam inspecteert het huttendorp, want zo dadelijk komen die enge gele machines die met hun gemene grote grijpers de hutten fijn knijpen en in containers gooien. Je moet er niet aan denken dat dan nog ergens een kind geconcentreerd in zijn hutje zit te timmeren... Bij de verschillende tenten wordt de inventaris haastig ingepakt, terwijl het afbraakteam begint de tenten af te breken. Heftrucks rijden af en aan om meubilair en materialen op te bergen in de containers. Hier en daar staan privé auto's waar materialen in worden geladen die in garages en op zolders in de winteropslag gaan. De schrijfmachines van de 'Drukkerij' worden in pallets met opzetranden geladen en ook naar een droge winteropslag gebracht, zodat volgend jaar nieuwe leerling-journalisten aan het werk kunnen om artikelen te schrijven voor het Kinderdorps Dagblad.

Het bestuur van het Kinderdorp zorgt goed voor de medewerkers. Rond 5 uur komen er kaasbroodjes en saucijzenbroodjes, als vooraf voor de rijstmaaltijd die om 7 uur komt. Daarna worden de tenten ingepakt in de daarvoor bestemde aanhangers. De keten worden naar de tijdelijke opslag bij Tuincentrum Hans Rozeboom gereden. Naar een overdekte winteropslag wordt nog gezocht. Wie heeft er plek?

Meer berichten