Ook als ruim 1600 kinderen naar huis mogen, zijn het er heel veel...
Ook als ruim 1600 kinderen naar huis mogen, zijn het er heel veel... (Foto: )

KINDERDORP 2018: groot en druk!

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Vorige week was het Landgoed Kinderdorp nog een savanne, met een tapijt van verdord gras. Totdat op dinsdag de opbouwploeg van het Kinderdorp verscheen: zo is er niks, zo staan er ineens een heleboel tenten. Tenten in een huttendorp? Bennekommers weten het wel. Het Kinderdorp is niet alleen maar een huttendorp. Het is ook een evenemententerrein waar kinderen mee kunnen doen aan allerlei activiteiten. Tegelijkertijd is het wel het grootste huttendorp van Nederland, voor zover wij weten. Met dit jaar 7047 pallets om hutten van te bouwen en 1646 kinderen die 5 dagen lang het Kinderdorp bewonen, is het in ieder geval indrukwekkend groot.

Een van de activiteiten is 'De Drukkerij' waar de kinderen mogen meewerken aan het maken van hun eigen dagblad, heel toepasselijk genoemd het Kinderdorps Dagblad. Het Kinderdorp past zich steeds weer aan. De tijden veranderen, de kinderen veranderen, de ouders veranderen... maar sommige activiteiten worden een goede traditie; die gaan behoren tot het Kinderdorps Erfgoed. Daar moet je niks aan veranderen. Zo kunnen de journalisten van het Kinderdorps Dagblad hun teksten typen op typemachines die veelal ouder zijn dan de vaders en moeders van de kinderen... Tijdens de 'bezoekuren' op de vrijdagmiddag gebeurt het bijna elk jaar dat een oma een kind aan de kant schuift en zegt: "Mag ik even proberen of ik het nog kan? Bij ons op kantoor stond ook zo'n machine!'

In 'De Drukkerij' wordt trouwens niet alleen de krant gemaakt. Kinderen kunnen er ook brieven schrijven (ook op de typemachine!), die dan door de buren van 'De Postduif" worden verzonden. Typen is nog niet zo gemakkelijk. Typefoutjes drukt de schrijfmachine ook meteen af en deleten lukt niet... Naast de schrijfmachines vinden we zo nu en dan weggegooide teksten die we graag nog gebruiken in het Kinderdorps Dagblad!

Overigens 'De Drukkerij' is ook stevig gemoderniseerd. Er staan ook laptops waarop artikelen voor in de krant kunnen worden getypt. Bovendien kunnen er brieven worden geschreven en mailtjes worden gestuurd. Een aantal van de teksten die op de eerste Kinderdorpdag zijn geschreven, willen we delen met de lezers van het Bennekoms Nieuwsblad.

DE MOPPEN

Moppen vertellen lijkt een beetje uit, maar elke dag komen er toch wel een paar kinderen een mop (door-) vertellen:

Jantje neemt dropjes mee naar school. Tijdens de les pakt de juf ze af en eet ze zelf op. De volgende dag neemt Jantje geen dropjes mees naar school en dan vraagt de juf: Jantje, waarom heb je geen dropjes meegenomen?". Dan zegt Jantje: "Sorry Juf, maar mijn konijn is dood." (Marielle, 11 jaar)

Paula van der Meer, ook van 11 jaar, vertelt de volgende mop:

Er komt een mevrouw een winkel binnen en pakt een steelpan. Zonder te betalen loopt ze door. De mevrouw achter de kassa zegt: Hé, die pan wel betalen, anders krijg je hem niet! De mevrouw met de steelpan zegt: "Maar het is toch een 'steel pan'?!

Jelle van de Wal heeft ook een mop:

Twee dronken kerels zijn 's avonds laat op weg naar huis en komen op de spoorrails terecht. Ze kruipen over de bielzen verder. "Jemig, wat een lange trap", zegt de een. "O, maar ik hoor de lift al aankomen", zegt de ander.

DE VERSLAGGEVERS

De leerlingjournalisten worden uiteraard ook het dorp ingestuurd om interviews te doen. Ze interviewen graag de leiding (die grote kinderen met hun gele T-shirt aan), maar ook andere kinderdorpbewoners en soms zelf zichzelf. Zo schrijft Merel (11) haar indrukken van de 1e dag:

Je kan je inschrijven voor Kinderdorpburgemeester. Bij het bouwterrein zijn ze druk in de weer. Alma 11 en Elisa 10 zijn druk bezig met een schuilplaats voor de tassen, want er is regen voorspeld. Maar voor de rest van de dag is het mooi. Bij sommige hutten is er al een 2de verdieping op. Het gaat goed vooruit.

Je kunt het Kinderdorps Dagblad ook gebruiken voor je campagne om burgemeester te worden. Laurens Renteghem ziet het simpel:

Hoi, ik ben Laurens Renteghem en ik wil graag burgemeester worden want ik wil graag klusjes doen.

Meer berichten