Op zoek naar de mooiste pallets, voor de mooiste hut!
Op zoek naar de mooiste pallets, voor de mooiste hut! (Foto: )

46e Kinderdorp van start

Door Remko Schotsman

BENNEKOM - Maar liefst 1661 kinderen stonden er maandagmorgen om negen uur aan de poort van het Kinderdorp. Toen scheen de zon nog en niets wees op de buitjes waarmee het Kinderdorp die dag eindigde. Niet dat de regen de kinderen deerde; wat is er nu leuker dan springen in de plassen? De Kinderdorpsomroeper met zijn herkenbare zware, maar vriendelijke stem, telde zoals gebruikelijk af van vijf naar nul. De poort ging open en de kinderen renden joelend het dorp in.

De knuffeloma's van Het Trefpunt konden direct aan het werk: net binnen stond een kleine blonde huttenbouwer te huilen. De vrijwilliger die hem bij de hand pakte kreeg te horen: "Ik ben mijn familie kwijt!" Bij Het Trefpunt werd hij succesvol getroost en gerust gesteld. Een kwartiertje later wandelde hij vrolijk langs de verschillende activiteiten en vond hij zijn weg in het in het Kinderdorp. Ach, alle begin is moeilijk en als je er dan plotseling alleen voor staat... Nog een paar jaar en hij wijst zelf 'jonkies' de weg. Als hij die niet al tijdens het naar binnen gaan vergeet...

Aan de andere kant van het terrein was het eerste gehamer al te horen. Maar liefst ruim 6000 pallets lagen er op de bouwers te wachten. In een mum van tijd was de stapel al flink geslonken. In het centrum van het huttendorp staat de Bouwput, de uitzichttoren van waaruit de vrijwilligers een oogje in het zeil houden op het getimmer en gezaag.

Gezien de weersvoorspellingen was het bestuur voorbereid op evacuatie; gelukkig bleef de ellende beperkt tot een flinke bui en trok het onweer aan het Kinderdorp voorbij. De regen biedt de bouwers de gelegenheid om ook de andere activiteiten te ontdekken. De danstent staat vlakbij het bouwterrein, daar kwamen dus veel kinderen schuilen. De meisjes bleven er wat langer, de meeste jongens renden snel door naar de roofvogelshow die voor het eerst op het Kinderdorp kwam.

De drukkerijtent stond al eerder vol met sollicitanten voor het burgemeesterschap en met jonge journalisten die geen primeur wilden missen. Op dinsdag wordt de burgemeester van het dorp officieel benoemd. Ook bij het Zandkasteel klaagden ze niet over de bui; nat zand bouwt immers veel beter. Natuurlijk werd veel geschuild in het KD-café waar een van de kinderen mocht helpen bij het tappen van de limonade. Een warme pannenkoek erbij, en de regen is snel vergeten.

Het was al bijna tijd om het Kinderdorp te verlaten. Bezorgde ouders stonden al aan de andere kant van de dorpsmuur te wachten. Die zorgen waren niet nodig; de kinderen liepen, weliswaar een beetje nat maar met een grote lach op het gezicht, naar buiten om hun Kinderdorpavonturen aan de ouders te vertellen. De eerste dag van Kinderdorp 2018 zit er al weer op.

Meer berichten