In het team zitten twaalf spelers, allen afkomstig uit Bennekom.
In het team zitten twaalf spelers, allen afkomstig uit Bennekom. (Foto: Erik Mulder)

Bennekomse Mannen naar EK Vuistbal

Door Marijke de Vos

BENNEKOM - Eind 2017 staken een aantal Bennekommers de koppen bij elkaar, toen bleek dat er geen Nederlands Vuistbalteam was. Er werden 12 mannen bij elkaar geroepen en het Nederlands Vuistbalteam was een feit. Tot nu toe het enige team van de Nederlandse Vuistbal Bond.

In juli 2017 vonden in Polen de World Games plaats. Op deze Wereldspelen worden sporten beoefend die niet tijdens de Olympische Spelen aan bod komen. De drie Bennekommers Jurian de Vos, Bart van Roekel en Thijs de Nooij, waren daar respectievelijk als verslaggever en supporters van het korfbal aanwezig. Bart, Thijs en een medesupporter maakten tijdens de World Games kennis met de president van de Faustball Liga. Zij raakten enthousiast door de verhalen en de sport, maar ook door de vriendelijke Duitsers die hen aanmoedigden om het eerste Nederlandse Vuistbalteam te starten.
Het duurde echter nog tot december 2017 tot de eerste stappen werden gezet. Tijdens het DVO-gala werd besloten er voor te gaan. Er bleek een Nederlandse Vuistbal Bond te bestaan, maar de bond had geen leden, laat staan een team. Er werd contact gezocht met de voorzitter en zo werd eind 2017 het Nederlandse Vuistbalteam opgericht.

Vuistbal, Fistball of Faustball is een balsport die in de buitenlucht beoefend wordt. Het is een sport van Europese origine en lijkt op volleybal.
Een team bestaat uit vijf spelers. De spelers proberen de bal over het net te spelen, vanuit hun helft naar de helft van de tegenstander. Hierbij mogen de armen of de gesloten vuist gebruikt worden. De bal, die wat zwaarder is dan een volleybal, mag stuiten. Een set wordt gespeeld tot er elf punten gescoord zijn.
De teams zijn verdeeld door een centrale lijn met een net, gespannen op 2m hoogte tussen twee palen. Er wordt gescoord door na maximaal drie keer overspelen de bal in het veld van de tegenstander te smashen, zonder dat deze de bal in het spel kan houden.

In januari van dit jaar vond de eerste training plaats. In het team zitten twaalf spelers, allen afkomstig uit Bennekom. Het zijn van oorsprong elf korfballers en één voetballer. Jochen Jansen werd door de Internationale Fistball Association (IFA) als bondscoach aangesteld voor het Nederlandse Vuistbalteam. Hij startte de trainingen en werd geassisteerd door Guido Wennmacher, een Duitse vuistbalspeler. De mannen kwamen elke twee weken naar Bennekom en trainden in de wintermaanden met de spelers in de DVO-hal. Eind maart 2018 konden de heren gebruik maken van een veld van WAVV in Wageningen, zodat de eerste buiten trainingen een feit werden. Jochen regelde een paar oefenwedstrijden in Duitsland, die meehielpen om te groeien naar het niveau waar het team nu staat. Er werden grote stappen gezet en het Nederlands Vuistbal team hoopt tijdens het EK een volwaardig tegenstander te zijn van de deelnemende team uit onder andere België en Polen.

De Europese kampioenschappen Vuistbal vinden eind augustus plaats in Adelmannsfelden in Duitsland. De plaats ligt zo'n 80 kilometer ten oosten van Stuttgart.
De Bennekomse mannen hebben zelf een tenue geregeld en het is gelukt om daar sponsors voor te vinden: Westland Independent Laboratories b.v. en café JoJo's uit Wageningen.
De eerste wedstrijd tijdens het EK, die het team gaat spelen, is op vrijdag 24 augustus om 10:45 uur tegen Denemarken. Diezelfde dag wordt om 12:45 uur tegen Servië gespeeld en om 15:45 uur tegen Tsjechië. 
Het team komt op zaterdag 25 augustus uit tegen Polen en België. Op zondag 26 augustus worden de finales gespeeld.
Benieuwd hoe de Bennekommers het er vanaf gaan brengen?
Volg hen op de Facebook pagina: Nederlandse Vuistbal Bond.

Meer berichten